Print this page

RTVS mení program počas 45. výročia okupácie Foto: ČRo

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k 45. výročiu okupácie Československavojskami Varšavskej zmluvy.

Na Jednotke dnes prinesie o 20:20 premiéru filmu EŠTÉBÁK  a po ňom o 22:10 dokument ALEXANDER DUBČEK.

Dvojka bude počas celej stredy 21. augusta ponúkať programy, ktoré sa vracajú k udalostiam z r. 1968, s výnimkou večerného prime time o 20:35, kedy sa bude vysielať prenos z futbalovej Ligy majstrov.

9:45 – dokument PRÍBEHY Z AUGUSTA - tri životné reminiscencie na udalosti z roku 1968
10:15 – dokument NÁVRATY - film o udalostiach v roku 1968 v Košiciach
11:00 – ČESKOSLOVENSKÝ FILMOVÝ TÝŽDENNÍK - Filmový návrat k politickým udalostiam roku 1968
11:10 - dokument VTEDY V AUGUSTE - Dokumentárny film o rekonštrukcii udalostí r. 1968 v Moskve. Spomienky osobných lekárov A. Dubčeka a L. Svobodu o udalostiach v roku 1968. Autentické zábery z voľby prezidenta L. Svobodu, jeho sľub. Nová vláda. Ľudia zdraviaci kvetmi A. Dubčeka. Príchod ruských tankov. Rozprávanie Dr. Bernárta a dr. Smrčeka
13:45 – dokument SLNEČNÉ DNI AKO ZLÝ SEN - reminiscencia na augustové udalosti 1968
16:00 – dokument LABYRINT MOCI - o praktikách bývalého režimu
19:40 - dokument ŠESŤDESIATOSMIČKÁR JÁN MIDŽIAK - Ján Midžiak, rodák z Oravy, vyrastajúci vo Vrútkach, je málo známou osobnosťou československých kontroverzných dejín. Bol jedným z mála slovenských rozhlasových hlásateľov v Prahe, odkiaľ stál pri poslucháčoch v chvíľach najťažších - počas okupácie v r. 1968. Upútavka: http://youtu.be/3Zr9epMQ1OY

RÁDIO SLOVENSKO:
K 45. výročiu okupácie Československa Rádio Slovensko pripravilo špeciálny program s využitím archívu SRo, ale i archívu Českého rozhlasu. 21. augusta 2013 odvysiela 10-dielny seriál (v každej hodine počas dňa jedna časť), v ktorom priblíži najdôležitejšie udalosti Pražskej jari (1968 – 1968).
Okrem toho do vysielania zaradí publicistické príspevky, približujúce udalosti spred 45-tich rokov v spomienkach priamych aktérov Augusta 1968.
Téme budeme venovať pozornosť aj v reláciách Nočná pyramída s hosťom Michalom Tvarožkom.
21. augusta o 21:06 tiež pripravuje premiéru fíčra o štyroch emigrantoch, ktorí sa rozhodli opustiť svoju vlasť a zásadne tak zmeniť svoj život.
21. august 1968 spôsobil veľkú emigračnú vlnu. Zo Slovenska sa podarilo ujsť takmer 104 tisícom ľudí. Ich cieľom boli krajiny ako USA, Švajčiarsko, Nemecko, Južná Afrika.
To sú fakty. Ale za každým číslom je človek so svojím príbehom. Vo fíčri Martiny Karasovej rozprávajú štyria emigranti, ktorým sa podarilo ujsť hneď po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy a v dôsledku normalizácie v roku 1984. Formou „oral history" s využitím fondu Archívu Slovenského rozhlasu sa dozvieme peripetie ich cesty za novým životom. Aj keď sa zdajú byť podobné, každý z nich je jedinečný. Tento fíčer vznikol v spolupráci Slovenského rozhlasu RTVS s Fakultou masmédií Paneurópskej vysokej školy. Je debutom absolventky tejto školy.

RÁDIO REGINA:
V publicistických, diskusných a spravodajských reláciách bude mapovať podujatia, osobnosti a aktuality, ktoré sa spájajú s Augustom ´68 a s prežívaním jeho 45. výročia. Dominantne sa bude výročiu venovať v autonómnom vysielaní.Z ďalších publicistických relácií to budú pamätníky tohto výročia v regiónoch, osudy kasární, príbehy ľudí, ktorí sa nezmierili s okupáciou, diskusie historikov k vývoju interpretácie tohto historického faktu, spomienky rozhlasových pracovníkov, novinárov, fotografov...hudobná dramaturgia. V spoločnom vysielaní upraví programovú štruktúru v stredu 21.8. a od 15,00 do 16,00 odvysiela v premiére fíčer Egona Tomajka venovaný spisovateľovi, Pavlovi Hrúzovi, ktorý bol umlčaný po augustových udalostiach. 5. augusta uplynie 5 rokov od smrti spisovateľa a rozhlasového redaktora Pavla Hrúza.
V spoločnom vysielaní Rádio Regina odvysiela v stredu o 20,00 reláciu Osmičky na piatich čiarach, v ktorej Ľubo Šamo mapoval hudobnú scénu šesťdesiatych rokov.

RADIO SLOVAKIA INTERNATIONAL:
K 45. výročiu okupácie Československa pripravuje rozhovory o 21.auguste s historikom Jozefom Zatkuliakom z Historického ústavu SAV, s predsedom Slovenskej historickej spoločnosti Viliamom Cicajom, doplnené archívnym rozhovorom s poradcom Leonida Brežneva Alexandrom Bovinom a ďalšími archívnymi materiálmi.