Print this page

Športový komentátor napísal psychotriler, predlohou mu bola aj jeho práca Foto: Facebook Martin Petro

Športový moderátor, komentátor Martin Petro sa okrem práce pre DIGI Šport TV venuje aj písaniu. Vyšlo mu niekoľko poviedok aj kníh. Aktuálne mu vo vydavateľstve Lindeni vychádza psychotriler z prostredia slovenských 90. rokov s názvom Hlavný hrdina.

 

Hlavný hrdina je o spisovateľovi Valterovi Vinterovi, ktorý sa stratil vo vlastnej tvorbe. Vinter napísal dokonalú knihu, ktorá zožala nevídaný čitateľský úspech. Sláva a peniaze ho však postupne stiahli ku dnu. Výčitky utápa na dne fľašky, keď sa mu začne ozývať fanúšik, ktorý sa dožaduje dlho očakávaného pokračovania. Valter sa po siedmich rokoch konečne vracia k písaniu a snaží sa vytvoriť dielo, ktorým prekoná sám seba. Nevinné odkazy však rýchlo eskalujú vo vyhrážky. Aj zo strachu o vlastný život dáva na papier všetko, no po prebdených nociach pri písacom stroji stojí pred vážnou dilemou: Kde je pomyselná tenká hranica medzi fikciou a skutočnosťou? Medzi odžitým a vymysleným? Keď sa autor stratí vo vlastnom príbehu? Alebo až keď sa stane svojím vlastným hlavným hrdinom?

„Pri písaní knihy autor zažíva šialený emočný kolotoč. Toto som chcel nejakým spôsobom zachytiť a preniesť na čitateľa. Aby ho na každej strane prekvapilo niečo iné, nové, nečakané. Aby si povedal, že takéto niečo ešte nečítal, lebo ten príbeh je doslova bláznivý,“ hovorí o novej knihe Petro. „Inšpiroval som sa azda všetkým, čo bolo práve po ruke: aktuálnym počasím, spoločenskou situáciou, hrnčekom s kávou, či mojim kocúrom. Predlohu mi ponúkla moja vlastná práca a inšpiráciu som našiel v ľuďoch okolo seba,“ dodáva.

Martin Petro pracuje v Digi Šport TV ako komentátor, scenárista a moderátor. V troch ročníkoch po sebe sa mu podarilo postúpiť do finále Ceny Fantázie. S poviedkou Muž, ktorý vymyslel farbu vyhral v roku 2017 cenu poroty a s poviedkou Perpetuum immobile získal v roku 2018 hlavnú cenu. Napísal aj dve Evitovky.