Print this page

Na Haiti pri streľbe zomrelo 15 ľudí, vrátane novinárov a aktivistky Ilustr. reprofoto EP

Na Haiti pri streľbe v noci na stredu zomrelo 15 ľudí, vrátane novinárov a opozičnej politickej aktivistky. O násilí v hlavnom meste informoval šéf štátnej polície Léon Charles a streľbu označil za odvetu za smrť hovorcu policajných odborov Guerbyho Geffrarda o niekoľko hodín skôr. Novinári a predstavitelia občianskej spoločnosti teóriu o odplate odmietli, napísal dnes denník Le Monde.

Medzi mŕtvymi je Diego Charles z rádia Vision 2000 a feministická aktivistka Antoinette Duclairová, ktorá podporovala opozičné zoskupenie Matrica Libération. Obaja mali 33 rokov. Fotografia zastrelenej ženy za volantom a tela mŕtveho novinára kolovala ráno po útoku po sociálnych sieťach. Medzi zastreleným je tiež brat populárnej haitskej speváčky Rutshelle Guillaumeovej, ktorá svoju stratu oznámila na Instagrame, kde ju sleduje cez 1,5 milióna priaznivcov.

Policajt Guerby Geffrard bol hovorca odborov SPNH-17, ktoré sú v otvorenom konflikte s centrálnym vedením bezpečnostných zborov. Policajný šéf oznámil, že jeho smrť sa už vyšetruje. Zastrelenie 15 civilistov označil za jednoznačnú odvetu stúpencov Geffrardových odborov.

Obvinenia vznesené policajným šéfom vyvolali kritiku nielen zo strany novinárov. Označenie smrti Diega Charlesa a Antoinette Duclairovej za akciu odborov je "predčasné a ľahkovážne", uviedla Marie-Rosy Auguste Ducenaová z Národnej siete pre obranu ľudských práv.

V apríli 2000 prišiel o život známy haitský novinár Jean Dominique, jeho smrť nebola doposiaľ objasnená, pripomína denník Le Monde. Kolegovia Diega Charlesa sa domnievajú, že v tomto prípade vyšetrovanie skončí rovnako a "sú nútení si poradiť sami".

V roku 2018 na Haiti prišiel pri reportáži o život fotograf Vladjimir Legagneur. Polícia na mieste činu zaistila vzorku DNA, dodnes však nezverejnila výsledky pátrania. Úmrtie ďalších dvoch novinárov z júna a októbra 2019 tiež dodnes neboli vyšetrené.

Bezpečnostná situácia na Haiti sa zhoršila od začiatku tohto roka, svoj vplyv tu uplatňujú gangy. Kvôli obavám z ozbrojených stretov na západe hlavného mesta Port-au-Prince tisíce ľudí od júna začali opúšťať svoje domovy, najmä tí najchudobnejší. Smrť a násilie sú tu veľmi častým javom.

Dočasným prezidentom krajiny je od februára najstarší sudca najvyššieho súdu Joseph Mécène Jean-Louis (72), ktorého do funkcie vymenovala opozície po skončení mandátu predchádzajúcej hlavy štátu Jovenela Moiseho. Prakticky po celú dobu Moiseho vlády sa v tejto chudobnej jedenásťmilionovej krajine konali protivládne protesty, ktoré si vyžiadali desiatky obetí. Ľudia sa sťažujú na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu aj nepotrestanú spreneveru štátnych peňazí za bývalého vedenia krajiny. V lete 2018 protesty zažal zámer vlády zvýšiť ceny pohonných hmôt a nepokoje vyústili do demisie premiéra a ministrov. Za úradovania prezidenta Moiseho malo Haiti päť premiérov.