Print this page

V Bratislave vzniklo retrokino s európskymi filmami

Prvé kino, ktoré sa zameriava výlučne na európsku kinematografiu, vzniklo v Pisztoryho paláci v Bratislave.

 

 

Mediálna spoločnosť Film Europe, mestská časť Bratislava-Staré Mesto a mimovládna organizácia Via Cultura v piatok slávnostne otvorili kino Film Europe orientované výlučne na európsku kinematografiu.

Kino sa nachádza v  priestoroch Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici v Bratislave. Kino Film Europe bude divákom prinášať kvalitné snímky starého kontinentu zo ponuky spoločnosti Film Europe Media Company.

"Kino Film Europe je situované v historickej budove Starého Mesta – v Pisztoryho paláci, ktorý ponúka zážitok v podobe kombinácie komorného prostredia, jedinečného genia loci paláca a audiovizuálnych diel majstrov filmovej kamery. Samotné kino má kapacitu 110 miest, pričom návštevníci zažijú atmosféru historickej kinosály s retro čalúnenými sedačkami," píše v tlačovej správe spoločnosť Film Europe.

Premietanie je plánované štyrikrát do týždňa, pričom veľkú časť projekcií budú tvoriť úspešné a premiérové tituly, ktoré sa následne dostanú do širokej distribúcie.

„Voči tomuto projektu sme mali a stále máme prirodzený rešpekt. Najmä kvôli tomu, že návštevníkom Kina Film Europe sme chceli sprostredkovať filmový zážitok na najvyššej úrovni, ktorý zabezpečuje kvalitná digitálna E-cinema technika prenosu a ozvučenia. Museli sme však k priestorom pristupovať citlivo, aby sme zachovali historickú atmosféru miesta," povedal Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Pisztoryho palác má za sebou kontroverznú minulosť. V budove z konca 19. storočia sídlilo počas II. svetovej vojny obávané nemecké veľvyslanectvo, neskôr bolo známe ako Leninovo múzeum. Dlhé roky priestor chátral, od roku 2011 začala mestská časť Staré Mesto jeho premenu na kultúrne centrum.

Večerné predstavenia, ktoré sa budú začínať vždy o 19:00, odštartuje v utorok 3. 9. 2013 v premiére prvý diel unikáneho britského pätnásťdielneho filmového projektu PRÍBEH FILMU: ODYSEA. Vstupné na večerné premietania bude vo výške 4 €, pričom členovia Klubu Film Europe si môžu uplatniť zľavu prostredníctvom karty verného diváka. Získajú tiež benefity v podobe pravidelného informovania o nových tituloch a možnosti účasti na premiérach, festivaloch, workshopoch a konferenciách. Kino Film Europe plánuje tiež spoluprácu so školami, klubmi, seniormi pre ktoré môže zabezpečiť projekcie v dopoludňajších hodinách za zníženú cenu 2,50 €.