Print this page

Afganská novinárka po rozhovore s členom Talibanu utiekla z vlasti, novinárky sú stále viac obmedzované (VIDEO) Reprofoto facebook TV Wion

Afganská televízna moderátorka Behesta Arghandová, ktorá po páde Kábulu v priamom prenose vyspovedala jedného z predstaviteľov islamského hnutia Taliban, utiekla z vlasti do Kataru. Taliban vytláča ženy zo žurnalistiky, povedala agentúre Reuters.

Rozhovor Arghandovej s členom Talibanu pritiahol pozornosť celého sveta a bol vnímaný ako pokrokový. Hnutie za svojej predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 až 2001 silne obmedzovalo ženské práva - ženy nemohli študovať a až na výnimky ani pracovať a domovy smeli opúšťať len s mužským príbuzným. Teraz sa Taliban, ktorý sa v polovici augusta vrátil k moci, snaží vystupovať umiernenejšie, mnohí Afganci im ale neveria.

Arghandová uviedla, že krátko po jej prelomovom rozhovore sa začali veci meniť aj v súkromnej televízii Tolo, kde pracovala. Taliban povedal jej zamestnávateľovi, že všetky ženy musia nosiť hidžáb - šatku zakrývajúcu väčšinu hlavy s výnimkou tváre. V ďalších televíznych staniciach Taliban pôsobenie žien pozastavil. "Taliban ženy neakceptuje. Ak vás nejaká skupina ľudí neakceptuje ako človeka, potom je to veľmi ťažké," vyhlásila Arghandová.

Hnutie tiež podľa nej začalo cenzurovať spravodajstvo týkajúce sa jeho prevzatia vlády. "Ako môže byť človek novinárom, keď nemôže klásť prirodzené otázky?" uviedla Arghandová.

Mnoho moderátoriek krajinu opustilo, napriek ubezpečeniam Talibanu, že bude rešpektovať slobodu médií a ženy tentoraz budú mať prístup k práci a vzdelaniu. Arghandová ich čoskoro nasledovala a pripojila sa tak k desiatkam tisíc cudzincov a ohrozených Afgancov, ktorí boli dopravení do bezpečia počas evakuačnej operácie riadenej Spojenými štátmi.

"Zatelefonovala som Malal (Júsufzaiovej) a požiadala ju, či by mi nemohla pomôcť," povedala v katarskej metropole Dauha agentúre Reuters 23-ročná moderátorka. Nositeľka Nobelovej ceny za mier Júsufzaiová, s ktorou Arghandová takisto v minulosti robila rozhovor, jej pomohla dostať sa na zoznam Afgancov evakuovaných do Kataru. Júsufzaiová bola v roku 2012 ťažko zranená pri atentáte, ktorý na ňu spáchala pakistanská odnož Talibanu za to, že propagovala právo žien na vzdelanie.

Arghandová spomína, že keď predstaviteľ Talibanu dva dni po páde Kábulu vošiel bez pozvania do štúdia televízie Tolo a povedal, že by chcel poskytnúť rozhovor, upravila si rýchlo šatku, aby viac zodpovedal hidžábu tesne priliehajúcemu k hlave. "Videla som, že prišli do televízie, a bola som v šoku, prestala som sa ovládať ... Napadlo ma, že sú tu možno preto, aby sa opýtali, prečo som prišla do štúdia," povedala.

"Našťastie v štúdiu nosím vždy dlhé oblečenie, pretože u nás pracujú rôzni ľudia s rôznymi názormi," uviedla Arghandová. Rýchlo skontrolovala pohľadom, či má naozaj zakryté celé telo, a začala členovi Talibanu klásť otázky, čím sa stala prvou afganskou novinárkou spovedajúcou člena tohto fundamentalistického hnutia.

Pri evakuácii si Arghandová uvedomila, ako veľmi miluje svoju krajinu a svoje povolanie, ktoré si vybrala napriek námietkam rodiny. "Keď som sedela v lietadle, pomyslela som si, že teraz som prišla o všetko," uviedla.