Print this page

Poľské úrady predĺžili licenciu televízii TVN24, má to ale podľa kritikov háčik Ilustr. foto: TVN 24

Poľský regulátor predĺžil licenciu na vysielanie televízii TVN 24, ktorá je podľa odporcov vlády hlavným terčom snáh o umlčanie kritických médií.

Zemská rada pre rozhlasové a televízne vysielanie po mesiacoch debát síce predĺžila platnosť vysielacej licencie o desať rokov, ale súčasne vyzvala TVN, aby prestala porušovať poľské právo. Ide o to, aby sa Američania zbavili väčšinového podielu, uviedol opozičný denník Gazeta Wyborcza. Pripomenul, že v rade nie je ani jeden zástupca opozície, všetkých členov nominovala vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

Pre predĺženie licencie hlasovali štyria členovia rady, jeden bol proti, uviedla hovorkyňa rady podľa TVN 24. Podpredsedníčka rady potom vysvetlila, že predĺženie vysielacieho povolenia znamená, že "TVN neprejde do holandských rúk a zostane v poľskej jurisdikcii". TVN 24 totiž získala holandské povolenie na vysielanie.

Vysielacia licencia TVN 24, ktorá je v Poľsku najpopulárnejšou spravodajskou stanicou, by inak v Poľsku vypršala 26. septembra. Osud televízie bol neistý, pretože dolná komora poľského parlamentu minulý mesiac prijala zákon, ktorý zakazuje, aby poľské médiá kontrolovali vlastníci mimo Európskeho hospodárskeho priestoru. TVN od roku 2015 vlastnia americké firmy prostredníctvom firiem registrovaných v Európskej únii, uviedla agentúra Reuters. Pripomenula, že od nástupu PiS k moci v roku 2015 kleslo Poľsko na rebríčku slobody tlače vo svete z 18. na 64. miesto.

Zákon medzitým zamietol Senát a je neisté, či sa PiS podarí medzi poslancami zaistiť dostatočnú väčšinu na jeho opätovné prijatie. Predseda PiS sa o to chce pokúsiť do konca septembra. Svoje veto ale avizoval aj prezident Andrzej Duda.

Regulátor dnes predĺžil licenciu, ale tiež prijal špeciálne uznesenie, v ktorom žiada vládu, aby objasnila právne predpisy týkajúce sa vlastníctva médií. Rada tiež požiadala o stanovisko ústavný súd. Podľa hovorkyne rady sa toto uznesenie, bez ktorého by sa ani nehlasovalo o predĺžení vysielacej koncesie, týkalo vlastníckej štruktúry skupiny TVN. Podľa denníka Gazeta Wyborcza ide o alternatívny plán PiS, ako prinútiť americké majiteľa na predaj väčšiny podielov v televízii. PiS dúfa, že tak otupí ostrie kritiky TVN na adresu vlády.