Print this page

V Nemecku zrušili vysielanie prokremeľského kanála RT v nemčine Ilustr. reprofoto RT

Nemecký televízny regulátor MABB dosiahol zastavenie satelitného vysielania ruského kanála RT v nemčine. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odkazom na regulátora. Kanál RT v nemčine odstránila spoločnosť Eutelsat, ktorá satelitné vysielanie prevádzkuje. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nevylúčil odvetu. Podľa odborníkov televízia RT, predtým známa ako Russia Today, šíri ruskú vládnu propagandu.

Tlačový regulátor v Berlíne a Brandenbursku protestoval proti vysielaniu u prevádzkovateľa. "Eutelsat prestal (kanál) vysielať 22. decembra 2021," uviedol MABB. Podľa regulátora ruská stanica nikdy nepožiadala na nemeckom území o licenciu na vysielanie.

RT spustila svoj kanál v nemčine minulý týždeň a vysielala zo Srbska. Stanica tvrdí, že žiadne povolenie od nemeckých úradov nepotrebuje, pretože vysiela na základe Európskeho dohovoru o cezhraničnej televízii. Podľa predbežného hodnotenia MABB to však takéto právne riešenie nedostačuje, uviedla už pred niekoľkými dňami riaditeľka nemeckého regulátora Eva Fleckenová.

Stanica žiadala o vysielaciu licenciu pre nemecký kanál aj v Luxembursku, ktoré však v júni odmietlo povolenie udeliť s odkazom na zvrchovanosť Nemecka.

Zastavenie RT v nemčine prišlo v čase, keď sú vzťahy medzi Berlínom a Moskvou napäté kvôli spusteniu plynovodu Nord Stream 2 či situácii na Ukrajine, pripomenula agentúra AFP. Nemecká ministerka Annalena Baerbocková dnes uviedla, že je potrebné využiť každú príležitosť na rokovania s Moskvou, hoci ju znepokojili niektoré výroky ruského prezidenta Vladimíra Putina a pohyb ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou.