Print this page

RTVS: Odmietame lživé a zavádzajúce vážne obvinenia poslanca Blahu

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha tentokrát na facebooku zaútočil aj na verejnoprávnu RTVS. Vo videu, v ktorom odporúča čítať len alternatívu a sociálne siete, obvinil moderátorku Sobotných dialógov Martu Jančkárovú a moderátora O 5 minút 12 Mareka Makaru z manipulácií.

"Makara a Jančkárová o mne cez víkend šírili lži, že som obhajoval dohodu s USA,“ povedal Blaha. Generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi preto posiela žiadosť o opravu a o ospravedlnenie. "Ak neuvedú veci na pravú mieru, budem sa s nimi súdiť," dodal známy šíriteľ agresívnych manipulácií a hoaxov.

Poslancovi Smeru vadia tieto citáty, ktoré povedali moderátori počas víkendových politických diskusií:

Marta Jančkárová: „Ale naozaj, toto musím povedať, lebo to, čo videla verejnosť, bol vtedajší šéf diplomacie pán Lajčák alebo pán Blaha, ktorý bol vtedy predsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti, ktorí obhajovali túto dohodu.“

Marek Makara: „Vtedajší predseda výboru, Ľuboš Blaha povedal, citujem. Bol som tam osobne, pretože to môžem potvrdiť aj. Tak dneska pán predseda vlády, ako aj pán minister zahraničných vecí potvrdili, žiadne základne, žiadni cudzí vojaci, žiadne dohody, ktoré by narúšali suverenitu Slovenskej republiky. Bodka, vybavené. Toto sú slová Ľuboša Blahu. Prečo došlo teda k takému zlomu, pretože to sú vyjadrenia, ktoré médiá majú zdokumentované. Čiže čo sa stalo, že nastal ten názorový obrat?

"V roku 2019 som patril k najväčším odporcom tejto dohody a bol som v ťažkom spore s Ministerstvom zahraničných vecí, ktoré túto dohodu odmietalo zverejniť. Tento postoj si uchovávam dodnes a nedošlo k žiadnemu „názorovému obratu“, o ktorom hovorí pán Makara," tvrdí Blaha.

Odporúčame aj: Predsedníctvo SAV sa verejne ospravedlňuje prezidentke za Blahu

Postojom Blahu k dohode s USA v roku 2019 a dnes sa venoval aj Denník N a televízia JOJ.

RTVS sa ostro ohradzuje voči výrokom poslanca Ľuboša Blahu v súvislosti s medializovanými informáciami k obrannej dohode SR s USA, píše hovorkyňa RTVS v reakcii na obvinenia Blahu. "RTVS odmieta byť súčasťou politických bojov a je neprípustné, aby bola zneužívaná a očierňovaná v politickej kampani pri získavaní voličských sympatií. RTVS odmieta lživé a zavádzajúce vážne obvinenia poslanca Blahu z korupcie a šírenia nepravdivých informácií a hoaxov. Redakcia spravodajstva a publicistiky RTVS si ctí princípy nezávislosti, vyváženosti a pravdivosti uvedených informácií," píše sa v stanovisku RTVS, podľa ktorého RTVS zrešeršovala a spätne zanalyzovala všetky politické vyjadrenia k danej téme za uplynulé roky a stojí za moderátormi diskusných relácií Marekom Makarom a Martou Jančkárovou. "RTVS sa zároveň dištancuje od tvrdení Blahu, že v jej spravodajských a publicistických reláciách dochádza k cielenej antikampani a šírení klamstiev."