Print this page

Na poste riaditeľky TA3 končí Mirjana Hron Sikimič, TA3 má nového šéfa aj majiteľa Ilustr. foto: TA3

TA3 má nového majiteľa. S jeho príchodom sa mení aj vedenie. Televíziu bude riadiť nový projektový manažér. 

Po roku a niekoľkých mesiacoch v TA3 končí na pozícii generálnej riaditeľky Mirjana Hron Sikimič. K zmene dochádza pár týždňov po tom, ako Rada pre vysielanie a retransmisiu odsúhlasila zmenu vlastníka vysielacej spoločnosti C.E.N., ktorá prevádzkuje TA3.

Novým vlastníkom sa stal český podnikateľ Michal Voráček, ktorý odkúpil 100% podiel C.E.N. od Ivana Kmotríka prostredníctvom svojej spoločnosti Blueberg Media.

Podrobnosti: TA3 na začiatku roka zmení majiteľa

Voráček si do televízie priviedol vlastného šéfa. Na čele TA3 bude po novom projektový manažér - Ján Svoboda, ktorý bude spolu s Michalom Voráčkom aj konateľom spoločnosti. Treťou konateľkou zostáva Zuzana Martináková, riaditeľka Centra spravodajstva a publicistiky.

Ján Svoboda prichádza do TA3 z vydavateľstva Pravdy, zo spoločnosti OUR MEDIA SK.
Svoboda roky zastrešoval aktivity českého senátora a miliardára Iva Valentu ((majiteľa OUR MEDIA SK) v oblasti médií a cestovného ruchu - do januára 2022 bol predsedom predstavenstva vydavateľstva Our Media SR, kde mal na starosti reštrukturalizáciu bývalého vydavateľstva Perex. Dnes vydavateľstvo oznámilo, že na čele OUR MEDIA SK končí. Svoboda stál pri zrode slovenských Parlamentných listov, ktoré boli prvým projektom OUR MEDIA na Slovensku.

Ján Svoboda   FOTO: PEREX

Svoboda je zároveň prezidentom hotelovej asociácie Heritage Hotels of Europe, viceprezidentom Zväzu cestovného ruchu Slovenska a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska a pôsobí v orgánoch viacerých spoločností v segmente cestovného ruchu. 

„Kondícia vydavateľstva OUR MEDIA je veľmi dobrá, má kvalitný manažment, naštartované procesy a zarába, a to aj napriek nepriaznivej pandemickej situácii. Preto som sa rozhodol  prijať ponuku Michala Voráčka na tento televízny projekt. Je to pre mňa výzva a verím, že splním všetky očakávania v rámci strategických zámerov,“ povedal Svoboda.

„Na slovenskom mediálnom trhu bol pomerne nový, ale veľmi rýchlo dosiahol výsledky, ktoré sme v podstate až tak rýchlo ani nečakali. Rád pracujem s profesionálmi a viem, že v tomto prípade je to tá najlepšia voľba,“ povedal Voráček. 

Novým majiteľ TA3 Michal Voráček je známy český podnikateľ, ktorý má v ČR podiel vo viacerých médiách. V 90. rokoch stál pri zrode vydavateľstva Ringier v SR aj ČR. Pôsobil aj v televíziách Nova a Prima. Podľa dostupných informácií vlastní pätinový podiel v českom vydavateľstve Our media a.s., ktoré prevádzkuje internetové noviny ParlamentníListy.cz. Cez spoločnosť Our media má 55% podiel v regionálnej TV Brno 1 a 100% podiel vo vydavateľstve Olympia. Je spoluvlastníkom spoločnosti Pražská televizní společnost, ktorá prevádzkuje regionálnu Praha TV.

Voráček spolu s ďalším mediálnym podnikateľom z ČR českým senátorom a miliardárom Ivom Valentom v roku 2017 vytvorili na Slovensku dcérsku spoločnosť OUR MEDIA SR a. s.V roku 2020 Voráček z vydavateľstva Perex a z OUR MEDIA SR odišiel a spolu s ním aj niektorí ľudia, ktorí sa hneď v septembri 2020 objavili vo vedení TA3 a v štruktúrach C.E.N. Niekdajšia členka dozornej rady OUR MEDIA SR Oľga Dúbravská sa stala súčasťou vedenia TA3 ako riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja. Konateľkou C.E.N. a šéfkou spravodajstva a publicistiky TA3 sa stala Zuzana Martináková, ktorá v Pravde pripravovala online relácie. Valenta sa stal 100 percentným vlastníkom Our media SR prostredníctvom cyperskej spoločnosti SYNOT INVEST LIMITED.

Bývalí spoločníci OUR MEDIA SR Valenta a Voráček tak aktuálne kontrolujú jeden celoplošné slovenské vydavateľstvo a druhý celoštátnu televíziu. Ak by ostali spolu v jednej firme, nebolo by to možné. krížové vlastníctvo celoplošnej televízie a celoplošného vydavateľstva slovenská legislatíva nedovoľuje.

Aktualizácia 10:42:

Mirjana Hron Sikimič bude pokračovať v Grafobal Group


Archív M.H. Sikimič„Plán predať televíziu sa rodil už niekoľko rokov a je súčasťou stratégie skupiny orientovať sa na náš core biznis. Aj vďaka novému manažmentu pod vedením Mirjany Hron Sikimič sme predali moderne nastavenú televíziu v dobrej kondícii a s dobrým potenciálom,“ povedal majiteľ Grafobal Group Ivan Kmotrík.
 
Mirjana Hron Sikimič zostáva pôsobiť v skupine Grafobal Group.
 
„Do televízie TA3 som prišla ako manažér s hlavnou úlohou nastaviť obchodné  procesy, zlepšiť hospodárenie a pripraviť ju k obchodnej transakcii. Tieto ciele považujeme za úspešne splnené,“ povedala Sikimič s tým, že predajom televízie sa jej úloha v nej skončila. „V skupine Grafobal Group sa stávam súčasťou vedenia spoločnosti, čo je pre mňa veľký prejav dôvery zo strany akcionára a nesmierne si to vážim,“ dodala Mirjana Hron Sikimič a zdôraznila, že televízia TA3 prešla počas roka 2021 zásadnými zmenami. „Od základov sme zmenili spôsob obchodovania, programovú štruktúru, priniesli nové atraktívne relácie, z online archívu spravili plnohodnotný spravodajský portál a v neposlednom rade zmenili staničnú grafiku. Značka TA3 má dnes vysokú hodnotu, novému majiteľovi aj kolegom držím v ďalšom rozvoji palce a prajem stabilných divákov a rastúcu sledovanosť,“ dodala Hron Sikimič.