Print this page

Nový majiteľ TA3, ktorý stojí aj za Parlamentními listami, zavolal do TA3 zahraničných konzultantov FOTO: TA3

Hoci nový majiteľ TA3 Michal Voráček stál pri zrode viacerých českých ale aj slovenských médií a na mediálnej scéne sa pohybuje dlho, najviac kritiky si za posledné obdobie odniesol za kontroverzné české Parlamtnilisty.cz, ktoré spoluvlastní. Práve tie boli problém aj pre slovenskú Kanceláriu Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá minulý rok upozornila členov rady na zváženie súhlasu so zmenou vlastníka TA3.

TA3 má od minulého týždňa nového majiteľa, ktorým je Michal Voráček, ktorý prišiel do TA3 s novým generálnym riaditeľom Jánom Svobodom.

Podrobnosti: Na poste riaditeľky TA3 končí Mirjana Hron Sikimič, TA3 má nového šéfa aj majiteľa

Dnes sa nový majiteľ prišiel do TA3 ukázať a spolu s novým generálnym riaditeľom predstavili ľuďom v TA3 najbližšie plány. „Už tento týždeň prídu na Slovensko konzultanti, ktorí sa podieľali na tvorbe transformácií vo viacerých médiách po celom svete. Na svojom konte majú konzultačnú činnosť a mnohé inovácie vo viac ako 110 krajinách na 6 kontinentoch. Z televízií je to napr. CNN, BBC, CNBCTV 18, z printových médií El Mundo, Le Monde, The New York Times,“ informuje televízia v tlačovej správe.  „Ak máme ísť rýchlo, overene a naživo, musíme byť skutočne rýchli, využiť všetky trendy a inovácie,“ povedal Michal Voráček.

Pozvanie zahraničných konzultantov je pravdepodobne reakciou Voráčka na kritiku zo strany Kancelárie RVR, ktorá pred hlasovaním o zmene vlastníka televízie upozornila členov rady na zváženie súhlasu.

"Hľadaním informácií na internete o aktivitách jediného akcionára Nadobúdateľa sme ďalej zistili, že viaceré médiá v súvislosti s webom ParlamentníListy.cz uvádzajú skutočnosť, že tento má byť často radený medzi dezinformačné, niekedy i proruské weby,“ upozornila členov rady kancelária. „V súvislosti so zamýšľanou zmenou vlastníka spoločnosti C.E.N. s.r.o., ktorá je zároveň jedinou spravodajskou televíznou programovou službou v Slovenskej republike, sa domnievame, že je namieste v danom prípade okrem zákonného rámca zvažovať aj spoločenský rozmer, teda okolnosti, ktoré môžu mať potenciálne vplyv na tvorbu obsahu pre recipientov, medzi ktoré úplná zmena vlastníckej štruktúry vysielateľov patrí,“ upozornila kancelária rady členov rady ešte pred hlasovaním.

Parlamentnilisty.cz sú podľa viacerých českých médií a analytikov považované za dezinformačný zdroj, ochotný zverejniť zjavné nezmysly, využívajúci manipulácie, či sú podľa nich za hranou etiky.
„Označenie Parlamentných listov za dezinformačné médium je vysoko sporné,“ reagoval počas vypočutia Voráček aj s odkazom na neukončený súdny spor, ktorý médium vedie voči kritikom.

„Parlamentní listy jsou výjimečné na českém trhu – profilují se jako liberální médium, které dává prostor všem politickým a společenským názorům bez rozdílu. Je prvním médiem, kde politici vkládají své necenzurované příspěvky a komunikují přímo se čtenáři, které se jich ptají. Je to fenomén, který již nelze nazvat pouze médiem. Doslova vytvořilo vlastní mediální „krajinu“ v Česku a pomáhá ovlivňovat rozhodování milionů lidí,“ takto o projekte ParlamentniListy.cz hovoril Voráček v rozhovore pre portál czechleader.com.

Podľa štúdie Masarykovej univerzity Parlamentnilisty.cz používali manipulatívne techniky, ako napríklad nálepkovanie a vyvolávanie negatívnych emócií. Aktivisti strategického programu Kremlin Watch think-tanku Evropské hodnoty v júli 2016 zaradili Parlamentní listy medzi šesticu najvplyvnejších dezinformačných webov pre českých dezinformátorov.

Novým majiteľ TA3 Voráček a nový riaditeľ TA3 Svoboda v redakcii TA3   FOTO: TA3

Voráček pôsobí na slovenskom trhu už od roku 2015. Spolu s ďalším mediálnym podnikateľom z ČR českým senátorom a miliardárom Ivom Valentom vytvorili na Slovensku dcérsku spoločnosť Our media SR a. s., ktorá na Slovensku spustila v roku 2015 slovenskú edíciu Parlamentných listov, ktorá však nemala zásadnejší vplyv, a od roku 2018 vlastní vydavateľstvo Perex, ktoré vydáva denník Pravda. Denník Pravda sa pod novým vedením nezmenil na české Parlamentnílisty.cz, a dostal sa po rokoch z červených čísel do zisku. 

V septembri 2020 Voráček z vydavateľstva Perex a z Our media SR odišiel a spolu s ním aj niektorí ľudia, ktorí sa hneď v septembri 2020 objavili vo vedení TA3 a v štruktúrach C.E.N. Niekdajšia členka dozornej rady Our media SR Oľga Dúbravská sa stala súčasťou vedenia TA3 ako riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja. Konateľkou C.E.N. a šéfkou spravodajstva a publicistiky TA3 sa stala Zuzana Martináková, ktorá v Pravde pripravovala online relácie.

Doterajší šéf vydavateľstva Pravdy spoločnosti Our Media SR Ján Svoboda sa minulý týždeň stal novým riaditeľom TA3. „S týmto tímom mám už skúsenosť a som presvedčený, že televízia TA3 ocení koncepty a metódy, ktoré (pozvaní konzultanti - pozn.red.) navrhnú. Ide skutočne o celosvetových lídrov v ich obore,“ povedal Svoboda v súvislosti s pozvaním expertov zo zahraničia.