Print this page

Na RTVS začína zimná olympiáda, prinášame prehľad vysielania Foto: RTVS

V piatok 4. februára sa otváracím ceremoniálom začnú zimné olympijské hry v Pekingu. RTVS ponúkne divákom už tradične televízne a rozhlasové vysielanie počas celého trvania olympiády, ktoré bude možné sledovať na novom televíznom okruhu :Šport. Olympiáda bude aj súčasťou rozhlasového vysielania Rádia Slovensko.

Na rozdiel od letnej olympiády bude RTVS ZOH z Tokia vysielať z dvoch kontinentov. „Priamo z Pekingu sa budeme hlásiť v skorých ranných časoch približne do poludnia, aj s prihliadnutím na tento účel sme na vybraných športoviskách objednávali tzv. Comcamy, čiže komentátorské kamery. Následne štafetu preberie naše hlavné štúdio v Mlynskej doline, ktorého podobu sme zmodernizovali pri príležitosti štartu programovej služby :Šport. Samozrejme všetky podstatné súťaže budeme komentovať priamo z dejiska olympiády,“ vysvetľuje riaditeľ sekcie športu Matej Hajko..

Kompletný olympijský program odvysiela RTVS výhradne na programovej službe :Šport. Každodenné vysielanie sa začne vždy so štartom olympijských súťaží, medzi 3:00 a 4:00, skončí sa s ich koncom okolo 16:00. Nasledovať bude blok záznamov z najdôležitejších súťaží a každý deň v prime time prinesie RTVS sumárne štúdio ZOH 2022 s pohľadom na to najdôležitejšie a najzaujímavejšie dianie z daného dňa, kombinované s pôvodnými reportážami štábov RTVS priamo z dejiska ZOH 2022 v Pekingu.

Program bude doplnený o špeciálne formáty. RTVS prinesie pokračovanie seriálu dokumentov od Stana Ščepána Zlato, striebro, bronz. Prvý diel podrobne zmapuje všetky medaily Anastazie Kuzminovej, druhý diel bude patriť Radoslavovi Židekovi (Turín 2006 - striebro v snoubordkrose) a Pavlovi Hurajtovi (Vancouver 2010 – bronz v biatlonových pretekoch s hromadným štartom). Tretí diel bude patriť vystúpeniam hokejovej reprezentácie, najmä tým, ktoré mali na Slovensku veľkú odozvu (Lillehamer 1994, Turín 2006, Vancouver 2010). Pokračovať bude aj relácia Citronáda, v ktorej bývalý slovenský hokejový reprezentant Richard Lintner glosuje aktuálne dianie.

Zimné vydanie Olympijského festivalu sa bude konať v Tatrách a štvordňovému podujatiu sa RTVS bude venovať dvakrát denne v 10-minútových moderovaných blokoch.

Komentátorskú zostavu priamo v dejisku tvoria Marcel Merčiak, Pavol Gašpar, Marek Marušiak, Vladimír Genda a Tomáš Košec. Za komentátorský pult sa počas hokejových zápasov posadí aj Matej Hajko. Moderátorom budú pomáhať aj známe mená Boris Valábik (hokej) a Veronika Velez Zuzulová (zjazdové lyžovanie). Najmä slovenským športovcom sa budú venovať traja reportéri RTVS Samuel Brečka, Tomáš Zagiba a Ľubomír Ondráš. Hlavnými tvárami olympijského vysielania z bratislavské štúdia budú Ľuboš Hlavena a Oľga Konečná.

Zimné olympijské hry vo vysielaní Rádia Slovensko

RTVS posiela do Pekingu dvoch rozhlasových redaktorov - Matúš Čunderlíka a Svetlanu Barátovú. RTVS prinesie poslucháčom naživo všetky zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie. Každý deň od polnoci bude Rádio Slovensko naživo priamo z Pekingu mapovať aktuálne dianie na hrách, Olympijské štúdio sa začne vždy o 4.30 h. Olympijské sumáre z každého dňa pôjdu po 18.25 h v Športžurnále.