Print this page

Reportéra pri živom vstupe z Pekingu prerušila bezpečnostná služba (VIDEO) Reprofoto NOS

Reportéra holandskej verejnoprávnej televízie NOS počas živého vstupu pri slávnostnom otvorení olympijských hier v blízkosti štadióna Vtáčie hniezdo v Pekingu prerušila bezpečnostná služba. Jeden z mužov, ktorí k nemu na ulici prišli, ho chytil okolo tela a odvádzal preč. Ďalší sa snažil zakryť kameru.

Podľa vyjadrenia Medzinárodného olympijského výboru išlo o ojedinelú udalosť, ktorá neovplyvní spravodajstvo zahraničných médií o hrách v Pekingu. Redaktor s tým nesúhlasí, hovorí, že nebolo to prvé obmedzovanie pri práci.

"Samozrejme sme boli v kontakte s NOS, bola to poľutovaniahodná okolnosť," citovala agentúra Reuters hovorcu MOV Marka Adamsa. "Myslím si, že niekto bol príliš horlivý. On (reportér) potom mohol ihneď s pomocou miestnych zástupcov pred kamerou vystúpiť," povedal hovorca.

Holandská televízia však poprela, že by ju z MOV kontaktovali. "Nikto z MOV s vedením NOS, vedúcim spravodajstva v Pekingu ani naším korešpondentom o včerajšej udalosti nehovoril," citovala agentúra Reuters vyjadrenie televízie NOS.

Reportér Sjoerd Den Daas uviedol, že sa mu niečo také nestalo prvýkrát. "V posledných týždňoch mne aj niektorým zahraničným kolegom polícia bránila alebo nás zastavovala pri informovaní o témach súvisiacich s hrami," uviedol na twitteri.

Účastníci hier, vrátane novinárov, sú počas hier obmedzení v uzavretej bubline, ktorá zahŕňa dejisko súťaží, mediálne centrum a ubytovanie.

Komunistická Čína čelí kritike kvôli obmedzovaniu ľudských práv a už skôr sa objavili obavy, že sa bude počas hier snažiť ovplyvňovať aj prácu zahraničných médií a vyjadrovanie účastníkov olympiády. MOV uisťuje, že zmluva podpísaná s hostiteľmi dáva športovcom aj novinárom možnosť slobodného prejavu. Kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu sa musia zdržiavať v uzavretej bubline.

"Tieto veci sa stávajú a myslím, že to bola jednorázová udalosť. Dúfam. Uisťujeme vás, že v rámci uzavretej bubliny budete môcť pokračovať vo svojej práci," povedal Adams.