Print this page

Prima odložila obmedzenie pretáčania reklám v on-line vysielaní Ilustr. foto: Prima

Televízna skupina Prima odložila o štvrť roka začiatok obmedzenia pretáčania reklám v programoch na svojich kanáloch u poskytovateľov on-line televízneho vysielania. Prima to oznámila v tlačovej správe. Kvôli obmedzeniu pretáčania bola Prima v spore s operátorom O2. Na začiatku februára uviedla, že od 1. marca ukončí distribúciu svojich kanálov v službe O2 TV, pretože sa s operátorom nedohodla na podmienkach spolupráce. Podľa O2 aj operátora Vodafone žiadala Prima, aby bola od marca ukončená možnosť pretáčania programov, a to kvôli preskakovaniu reklamných blokov.

Najnovšie chce Prima obmedzenie pretáčania zaviesť od júna. Hovorca O2 David Solnár oznámil, že odklad obmedzenia je správnym krokom, pretože podmienky on-line distribúcie televíznych kanálov je potrebné dôkladne pripraviť.

Prima podľa O2 pôvodne požadovala od poskytovateľov on-line vysielania, aby ukončili možnosť pretáčania programov, alebo za spätné prezretie a pretáčanie hradili platby navyše. Potvrdil to už skôr aj Vodafone. Hovorca Vodafonu Ondřej Luštinec povedal, že Prima požadovala, aby každý, kto bude šíriť jej programy, znemožnil od 1. marca svojim zákazníkom preskakovanie alebo pretáčanie reklamy. V utorok komerčný riaditeľ skupiny Prima Vladimír Pořízek oznámil, že sa zavedenie nových pravidiel pre obmedzenie pretáčania posunulo u všetkých operátorov na 1. júna.

Prima podľa Pořízka prichádza kvôli pretáčaniu reklám v internetovom vysielaní každoročne o stovky miliónov korún. „Zdroje z reklamných príjmov sú pre nás ako komerčnú televíziu úplne zásadné. V praxi ide o hlavný zdroj financovania výroby našich programov. Stále rastúci trend spätného sledovania programov a s tým spojeného pretáčania reklám v kombinácii so všeobecným trendom rastu cien, ktorý zvyšuje náklady na produkciu programov, je pre našu skupinu naďalej neúnosný," povedal.

Operátorom poskytujúcim on-line vysielanie ponúkne Prima rôzne varianty úprav pretáčania reklám. V prvom variante budú môcť diváci reklamy preskočiť počas spätného sledovania po menej ako polovici reklamného bloku. V druhej bude televízny reklamný blok nahradený kratšou on-line reklamou a v treťom variante operátor úplne vykúpi práva na možnosť preskakovania reklamy. Štvrtou možnosťou je, že operátor nezvolí žiadnu z predtým spomínaných variantov, a v tom prípade bude podľa Primy musieť pretáčanie reklamy zakázať.

"Je zrejmé, že nový trhový štandard pre podmienky distribúcie televíznych kanálov v prostredí IPTV (televízneho vysielania cez internet) je nutné prerokovať a pripraviť oveľa dôkladnejšie, čo si žiada oveľa viac času," povedal hovorca O2 Solnár k oznámeniu Primy o odklade obmedzení.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení O2 mala Prima nereálne finančné požiadavky za zachovanie možnosti spätného pozerania a pretáčania programov. V konečnom súčte by to podľa operátora znamenalo zdraženie mesačných taríf O2 TV o desiatky percent. Prima to na začiatku februára poprela. Skupina vtedy uviedla, že za distribúciu tzv. lineárnych kanálov a odloženú sledovanosť požaduje navýšenie poplatku o menej ako päť korún v prepočte na jednu domácnosť.

Skupina Prima prevádzkuje celoplošné televízne vysielanie programov Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krim, Prima Star a Prima Show. Okrem toho patria skupine aj weby, napríklad iPrima.cz. Operátor O2 je prostredníctvom O2 TV najväčším prevádzkovateľom digitálneho televízneho vysielania v Česku. Počet zákazníkov niektorej z taríf služby O2 TV dosiahol podľa posledných údajov k minuloročnému 30. septembru 586.000, čo bolo medziročne o 83.000 viac.