Print this page

V Rusku zatvárajú svoje pobočky mnohé médiá, ďalšie sťahujú svojich redaktorov Ilustr. reprofoto Správy RTVS

Veľké svetové médiá pozastavujú vysielanie v ruštine. Z Ruska odchádzajú vyslaní redaktori. Svojho redaktora stiahla z Moskvy aj RTVS.

Stiahnutie svojich novinárov z Ruska ohlásili stanice CNN, BBC, CBC alebo agentúra Bloomberg. Nemecké stanice ARD a ZDF sa rozhodli zastaviť vysielanie z Ruska kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Svoju činnosť v Rusku preruší aj španielska tlačová agentúra EFE, francúzsky rozhlas Radio France to zvažuje.

Svojho redaktora stiahla z Moskvy aj RTVS. "Matej Šulc z Moskvy odišiel. Dospel k tomu, že by odtiaľ nevedel prinášať nestranné a dobré spravodajstvo. Jeho pôsobenie by bolo zbytočné. Presunul sa na Ukrajinu ako náš druhý spravodajca," povedal v rozhovore pre Denník N dočasný šéf spravodajstva RTVS Atilla Lovasz.

"ARD a ZDF posudzujú dopady v piatok prijatého zákona a zastavujú vysielanie zo svojich moskovských štúdií. Obaja verejnoprávni vysielatelia budú publiku ďalej prinášať informácie o dianí v Rusku a na Ukrajine odinakiaľ," uvádzajú nemecké verejnoprávne stanice v spoločnom vyhlásení.

"Agentúra EFE sa od dnes rozhodla dočasne ukončiť svoje informačné aktivity v Rusku po tom, čo bol schválený nový zákon, ktorý trestá až 15 rokmi väzenia zverejňovanie správ, ktoré úrady považujú v súvislosti s vojnou na Ukrajine za nepravdivé," napísala agentúra vo vyhlásení.

Ďalšie pôsobenie v Rusku zvažuje aj rozhlas Radio France. Predstaviteľka oddelenia pre styk s verejnosťou najprv podľa AFP informovala, že skupina Radio France v Rusku prerušuje činnosť. To však neskôr na twitteri poprel Vincent Giret z vedenia spoločnosti. Podľa neho si Radio France necháva vypracovať právnu analýzu ruského zákona a rozhodne sa neskôr. Radio France prevádzkuje vo Francúzsku podľa AFP sedem celoplošných staníc, okrem iného France Inter a Franceinfo.

Spravodajcu z Ruska stiahne aj taliansky verejnoprávny rozhlas a televízia RAI.

Ruský parlament v piatok schválil zavedenie trestnej zodpovednosti v podobe až 15 rokov väzenia za "dezinformácie a lživé správy" o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. Novela zavádza do trestného zákona nové ustanovenie o verejnom šírení vedome lživých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov.

De facto to znamená, že médiá môžu zverejniť iba oficiálne informácie úradov. Vo svetle súčasnej invázie na Ukrajinu tak môžu informovať iba o tom, ako konflikt prezentuje Moskva – teda ako „zvláštnu vojenskú operáciu“, ktorá má oslobodiť Ukrajincov.

Ruské úrady obvinili množstvo zahraničných aj nezávislých domácich médií zo šírenia falošných informácií a prístup k nim zablokovali. Týka sa to napríklad ruskojazyčnej služby BBC News, informačného portálu Meduza, Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) alebo staníc Deutsche Welle a Voice of America. V krajine sú zablokované aj sociálne siete Facebook a Twitter.