Print this page

Na Netflixe pribudol najznámejší seriál, v ktorom hrá Volodymyr Zelenskyj (VIDEO) Foto: Netflix

Najznámejšiu televíznu úlohu súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského môžu sledovať diváci v predplatenej videotéke Netflix. Streamovacia spoločnosť vrátila do ponuky úvodnú časť seriálu Sluha národa (Sluga naroda), kde Zelenskyj hral predtým, než sa stal prezidentom a bol moderátorom, komikom, zabávačom a hercom.

Seriál sa vysielal v rokoch 2015 až 2019 a mal tri série. Vtedy obľúbený komik v ňom stvárnil učiteľa histórie, ktorý sa prekvapivo stane prezidentom. Učiteľ skritizoval skorumpovaných ukrajinských politikov, jeho výstup je zachytený na video, ktoré sa stane virálnym a dovedie ho až k víťazstvu v prezidentských voľbách.

Netflix teraz ponúka prvý rad seriálu a je k dispozícii iba v origináli a s anglickými titulkami.

Od začiatku vojny na Ukrajine a potom, čo Zelenskyj začal zverejňovať svoje videá dokazujúce, že prezident zostáva v krajine, začali na sociálnych sieťach kolovať aj videá z jeho skoršieho života, napríklad jeho víťazstvo v prvej sérii ukrajinskej obdoby programu StarDance. Hoci v kontexte vojny môžu pôsobiť nevhodne, Zelenského roky v šoubiznise ho podľa odborníkov mohli na túto chvíľu pripraviť.

História pamätá niekoľko úspešných televíznych či filmových hviezd, ktoré neskôr uspeli v politike, a to vrátane amerických prezidentov Donalda Trumpa a Ronalda Reagana alebo kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Pred nástupom do úradu bol Zelenskyj na Ukrajine známou osobou už od 90. rokov. Natalija Romanová, bývalá ukrajinská televízna reportérka momentálne pôsobiaca na univerzite vo floridskom Jacksonville, uviedla, že Zelenského cestu na výslnie z časti vydláždili skeče v komediálnych súťažiach v 90. rokoch a na začiatku nového tisícročia.

V roku 2005 sa jeho program pre produkčnú spoločnosť Studio Kvartal 95 stal populárnou "sociálnou a politickou satirou", hovorí Romanová, a bol obľúbený pre svoju smelosť a odvahu v čase, keď bola "sloboda slova na Ukrajine problematická". V ďalších rokoch jeho kariéra rozkvitala vďaka StarDance, dabingu medvedíka Paddingtona alebo napríklad filmu z roku 2012, kde Zelenskyj hral sukničkárskeho Napoleona počas jeho invázie do Ruska.

Keď Zelenskyj oznámil svoju kandidatúru na prezidenta v roku 2019, mnohí Ukrajinci boli skeptickí. Zatiaľ čo jeho politické postoje počas kampane boli podľa Romanovej vágne, námet Sluhy národa presvedčil mnoho Ukrajincov, že Zelenskyj bol vnímavý voči problémom, s ktorými sa krajina stretávala. Posledné diely seriálu vyšli len niekoľko dní pred prvým kolom volieb. Romanová vysvetľuje, že v očiach mnohých voličov sa tak mohli Zelenského skutočná osobnosť a jeho seriálová postava prekrývať.