Print this page

BBC sa kvôli rozhovoru s princeznou Dianou ospravedlnila a zaplatila vysoké odškodné Reprofoto BBC

Britská verejnoprávna stanica BBC sa ospravedlnila a zaplatila vysoké odškodné bývalému súkromnému tajomníkovi princeznej Diany Patrickovi Jephsonovi. Urobila tak kvôli spôsobu, akým si v roku 1995 zabezpečila rozhovor s Dianou, v ktorom princezná prvýkrát verejne odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s princom Charlesom. Informovali o tom britské médiá.

BBC vo vyhlásení uviedla, že Jephsonovi vyplatila značné odškodné, ktoré obdržia ním vybrané charitatívne organizácie. Spoločnosť sa tiež tajomníkovi ospravedlnila za spôsob, akým novinár Martin Bashir rozhovor s Dianou pre program Panorama získal.

Nezávislé vyšetrovanie, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson, vlani odhalilo, že novinár použil podvodné konanie vrátane klamstiev a falošných dokumentov, aby Dianu prinútil k poskytnutiu rozhovoru. Bashir napríklad bratovi princeznej Diany, Charlesovi Spencerovi, ukázal falšované bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princezninho okolia dostávajú zaplatené za poskytovanie informácií o nej.

BBC vo vyhlásení uviedla, že uznáva, že "Jephsonovi bola spôsobená vážna ujma v dôsledku okolností, za ktorých bol rozhovor s Dianou, princeznou z Walesu, z roku 1995 získaný a ktoré vyšli najavo v dôsledku Dysonovej správy".

Z vyšetrovania vyplynulo, že BBC kryla Bashirove klamstvá, ktorými si zaistil exkluzívny rozhovor. Len v Británii ho sledovalo vyše 20 miliónov divákov a vďaka teraz už preslávenej vete "V tom manželstve sme boli traja" sa dostal na popredné stránky svetových denníkov. Diana v rozhovore prvýkrát otvorene prehovorila o svojom nešťastnom manželstve s Charlesom, o svojej nevere, bulímii či Charlesovom vzťahu s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Jephson, ktorý bol Dianiným tajomníkom osem rokov, krok BBC uvítal. "Po viac ako dvadsiatich piatich rokoch je úľavou, že sa konečne podarilo uzavrieť túto bolestnú epizódu," uviedol vo vyhlásení. "Som vďačný lordovi Dysonovi a novinárom, ktorých húževnatosť vyniesla pravdu na svetlo. Dodal, že odškodné venuje detskému hospicu vo Walese v mene pamiatky zosnulej princeznej.

Diana, ktorá v čase rozhovoru žila s následníkom britského trónu už odlúčene, sa s princom Charlesom v roku 1996 rozviedla. Zomrela pri dopravnej nehode 31. augusta 1997 v Paríži. Mala 36 rokov. Limuzína, v ktorej išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.