Print this page

Markíza má zákaz informovať o kauze. Je to zásah do slobody médií, hovorí Múdry

Okresný súd Malacky vydal pre Markízu predbežné opatrenie, v ktorom televízii zakazuje informovať o kauze Nemocnica v Malackách a jej financovania.

 


Televízia Markíza v v lete tohto roka v reportáži Barbory Demešovej „Župa dáva milióny súkromnej firme" a v ďalších informovala o regionálnej nemocnici v Malackách a jej vzťahoch s BSK a o plánoch na zrušenie pohotovosti. „Firma, ktorá ju riadi, chce od Bratislavskej župy 3 milióny, inak vraj zavrie pohotovosť. Župan Pavol Frešo ich požiadavku obhajuje a sumu chcel zaplatiť," informovala Markíza. Spoločnosť Nemocničná a.s., ktorá nemocnicu vlastní, televíziu zažalovala.

 

Okresný súd v Malackách v predbežnom rozhodnutí uložil televízii „zdržať sa výroby a vysielania akéhokoľvek príspevku o Nemocničnej, ktorý by nadväzoval na spomínanú reportáž." Zákaz platí aj pre publikovanie na webe televízie. Pričom televízia musela na základe rozhodnutia stiahnuť reportáž Frešo utekal pred našou kamerou z webu. Pre čudné financovanie malackej nemocnice. Tá už na webe nie je.
Súčasťou predbežného opatrenie je aj povinnosť "zdržať sa rozširovania nepravdivých výrokov a hodnotiacich úsudkov o spoločnosti, ako aj výrokov spôsobilých spôsobiť žalobcovi ujmu." O predbežnom opatrení informuje aj sme.sk. „Odvoláme sa," povedal pre sme.sk šéf spravodajstva Markízy Tibor Mattyašovský. Za redaktorkou aj reportážami televízia stojí.

„Protestujem proti opakovaným a množiacim sa zásahom súdov do slobody médií, cenzúrnym zásahom a obmedzovaniu práva verejnosti na informácie. Po neslávne známom prípade pokusu Okresného súdu Bratislava 1 o cenzúru knihy Toma Nicholsona "Gorila" podobne rozhodnutie o predbežnom opatrení o zákaze vyjadrovania sa vydal OS Malacky voči mediálnym informáciám o kauze financovania Nemocnice Malacky z rozpočtu BSK," povedal pre Omédiách.com Pavol Múdry podpredseda IPI (Medzinárodného tlačového inštitútu). Múdry si myslí, že kompetentné justičné orgány a minister spravodlivosti by sa takýmto opakovaným porušovaním Ústavných práv mali vážne zaoberať.

 

Foto: Ludiapremalacky.sk