Print this page

Zoznam kandidátov na šéfa RTVS je známy, prišlo 8 prihlášok Foto: RTVS

Dnes 27. mája popoludní do 16 hodiny bola posledná možnosť prihlásiť sa do výberového konania na nového šéfa RTVS. Na parlamentný výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá prišli prihlášky od ôsmich uchádzačov:

Ľuboš Machaj – bývalý spolumajiteľ rádia Twist, dlhoročný pracovník SRo, STV a RTVS. Za Miloslavy Zemkovej programový riaditeľ SRo.
Peter Janků – bývalý novinár Markízy, TA3 a STV, pesničkár, dramaturg. Pôsobí aj ako divadelný a filmový scénograf, spolupracoval so Slovenským národným divadlom, Štátnou operou v Banskej bystrici, Novou scénou v Bratislave, Divadlom SNP v Martine a ďalšími divadlami.
Peter Badač – majiteľ produkčnej spoločnosti BFilm, ktorá stojí za filmami Pandy, Špina či Šarkan.
Vladimír Seman – už kandidoval za šéfa RTVS/STV aj v minulosti. Moderátor a redaktor náboženského televízneho vysielania, kandidoval vo voľbách za OĽaNO.
Tibor Búza – v minulosti bol riaditeľom spravodajstva a publicistiky v STV, výkonným riaditeľom rádia Expres, šéfom spravodajstva publicistiky v Markíze. Do RTVS prišiel v tíme Václava Miku a za jeho pôsobenia bol členom vrcholového manažmentu ako programový riaditeľ RTVS.
Daniel Živica – Marketér, pôsobil v agentúrach Wawemaker, VMLY&R.
Jaroslav Rezník – doterajší šéf RTVS. V minulosti bol riaditeľom Slovenského rozhlasu aj TASR.
Ivan Golian – pôsobil na viacerých riadiacich postoch v spoločnosti Globtel a neskôr Orange.

Zoznam pre Omediach.com potvrdil predseda parlamentného výboru Kristián Čekovský.

„Dôležité je, že v koalícii je dohoda na tom, že voľba generálneho riaditeľa RTVS bude verejná. Výber tak bude výrazne profesionálnejší a transparentnejší, ako v minulosti," zdôraznil Čekovský.

„Zriadili sme poradnú komisiu, čo sa stalo prvýkrát pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Jej zloženie je vysoko profesionálne a rozhodne budeme prihliadať na odporúčania členov tejto komisie," povedala poslankyňa Monika Kozelová(OĽANO).

Kandidát na funkciu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska musí mať okrem iného vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päťročnú odbornú prax v oblasti riadenia a musí byť bezúhonný.
Generálny riaditeľ nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo politickom hnutí, nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu s politickou stranou alebo politickým hnutím, vystupovať v ich mene alebo pôsobiť v ich prospech.
Spolu s prihláškou predkladajú kandidáti aj projekt riadenia a rozvoja RTVS.

Nového šéfa budú voliť poslanci, ešte predtým bude verejné vypočutie projektov kandidátov.