Print this page

Bol moderátorom TA3 aj mítingov HZDS. Bývalý hovorca BMG Invest šéfuje novej spravodajskej televízii :24 Foto: FB A. Šuran

Dlhoročný moderátor TA3 Alfonz Šuran v marci po viac ako 19 rokoch odišiel z TA3. Už niekoľko týždňov pracuje pre RTVS ako Intendant spravodajského televízneho okruhu :24. „Túto programovú službu riadi a zároveň buduje spoločne s kolegami zo sekcie spravodajstva,“ povedala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

RTVS po kritike, keď prehliadla útok Ruska na Ukrajinu, narýchlo spustila spravodajský kanál :24 na platforme existujúcej Trojky. 10. júna RTVS spustí opäť vysielanie Trojky, pričom ponechá aj stanicu :24.

Nová spravodajská stanica začala vo februári provizórne s existujúcimi spravodajskými a publicistickými reláciami z Jednotky, Dvojky aj rozhlasového vysielania, pričom postupne na :24 pridáva nové formáty. Na čele novej spravodajskej televízie je Alofnz Šuran.

Bývalý hovorca Horizontu, materskej firmy BMG Invest, a niekdajší šéf spravodajstva TA3 dostal ponuku od Attilu Lovásza, ktorý je po odchode Vahrama Chuguryana poverený vedením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS.

„Byť pri budovaní novej spravodajskej televízie je výzva, ktorá sa ťažko odmieta. Keď sa na mňa s touto ponukou obrátil riaditeľ spravodajstva RTVS Attila Lovász, veľmi rýchlo sme sa dohodli,“ reagoval pre Omediach.com Šuran.

„Aktuálne pripravujeme cestu, ktorá bude do budúcnosti znamenať, že :24 sa stane v horizonte mesiacov plnohodnotnou spravodajskou televíziou, čo si vyžaduje zmeny v technológiách, postupoch či v spravodajskom systéme. Pracujeme na tom, aby sme vedeli prinášať nielen aktuálne spravodajstvo, ale aj prenosy udalostí tak, ako sú diváci zvyknutí aj pri iných spravodajských televíziách,“ dodal Šuran.

Alfonz Šuran vyštudoval vojenskú sociológiu. Začínal v roku 1992 v Redakcii dopravy a bezpečnosti vtedajšieho Československého rozhlasu. Po vzniku Slovenskej republiky nastúpil do Slovenskej televízie. Vo volebnej kampani v roku 1998 moderoval mítingy HZDS Vladimíra Mečiara. "Vnímal som to rovnako ako každú inú ponuku zarobiť si nejakým spôsobom peniaze. Jedinú negatívnu reakciu som mal s moderátormi, ktorí pracovali pre iné politické zoskupenia ako ja," takto to v minulosti komentoval pre SME.

V rokoch 2000-2002 bol hovorca spoločnosti Horizont, materskej spoločnosti BMG Invest. Práve on ako hovorca komunikoval o aktivitách Horizontu a BMG Invest spôsobom, že je všetko v poriadku, no klienti následne po krachu prišli o svoje úspory.

V súvislosti s kauzou nebankoviek vypovedal Šuran na súde ako hovorca Horizontu a BMG Invest. Ako sa píše v správe TASR z roku 2006 Šuranovým priamym nadriadeným bol prezident spoločnosti Vladimír Fruni, ktorý bol obžalovaný s podvodu a porušovania pravidiel v hospodárskom styku. "Šuran písal články zamerané na prezentovanie podnikateľských aktivít. O vkladoch klientov vedel, bol v Chorvátsku, Rumunsku. Na otázky novinárov, prečo sú v strate, odpovedali, že ak sa prostriedky investujú, je logické, že spoločnosť je aktuálne v strate. Keď bol za Frunim v Chorvátsku každý deň volal hovorcovi vnútra a pýtal sa, či ešte nie je na Fruniho vydaný medzinárodný zatykač. Šuran tvrdí, že to robil preto, aby sa sám nedostal do problémov. Poprel, že by BMG a Horizont lákali svojich klientov masívnou reklamnou kampaňou, ako mu kladie za vinu obžaloba. Tvrdí, že ako hovorca disponoval iba oficiálnymi informáciami firiem," píše TASR. Pri súkromných rozhovoroch s vedením BMG a Horizont však podľa neho vznikali pochybnosti, či sú dcérske firmy schopné narastajúcu stratu vykrývať, píše TASR.

Šuran bol aj kontaktom medzi BMG Invest a médiami, ktoré majitelia BMG Invest vlastnili, napríklad ekonomický časopis Profit.

Po krachu nebankoviek sa Šuran krátko objavil v TV JOJ, kde bol moderátorom relácie U nás, a následne bol pár mesiacov redaktorom ekonomického spravodajstva STV a moderátorom ekonomického týždenníka Bonus. V roku 2003 nastúpil do TA3, kde bol hlavne moderátorom a istý čas aj šéfredaktorom spravodajstva.