Print this page

Hľadá sa nový šéf TASR, plat má vyšší ako premiér či ministri Ilustr. foto: Omediach.com

Tlačová agentúra SR hľadá nového riaditeľa alebo riaditeľku. Doterajšiemu generálnemu riaditeľovi Vladimírovi Puchalovi končí o pár týždňov päťročné funkčné obdobie.

TASR je podľa zákona "verejnoprávna inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti spravodajstva."  Za poskytovanie služieb verejnosti dostáva každoročne dotáciu od štátu. V minulom roku to bolo 2,2 milióna eur. Pritom podniká, svoj spravodajský servis predáva odberateľom.

Funkcia šéfa TASR patrí medzi tie lepšie platené funkcie z verejných zdrojov. Podľa zákona dostáva generálny riaditeľ TASR dvojnásobok platu poslanca Národnej rady, ktorý je aktuálne vo výška 3 270. Čiže plat šéfa TASR je 6 540 eur. Pričom Správna rada TASR mu môže schváliť odmeny až do výšky ročnej mzdy. Naposledy si šéf TASR prilepšil o odmenu vo výške 3 mesačného platu.
Pre porovnanie ministri majú plat vo výška 1,5 násobku poslaneckého platu a nižší plat ako šéf TASR má aj premiér.

Nového riaditeľa volí Správna rada TASR, ktorá je aktuálne v zložení: špecialista na IT Ladislav Mikuš, bývalý hovorca SRo a ministerstva kultúry Jozef Bednár, vedúca editorka TASR Alena Mezeiová, advokát Jozef Tuhovčák a audítor Peter Mestický.

Správna rada sa dohodla zverejniť výzvu na predkladanie prihlášok na šéfa TASR na svojich weboch tasr.sk a teraz.sk a v inzeráte na webe hnonline.sk a v denníku Hospodárske noviny.

Uchádzači a uchádzačky sa môžu so svojimi projektami riadenia prihlásiť do 15. júla, podmienkou je okrem iného vysokoškolské vzdelanie a najmenej päťročná odborná prax v oblasti riadenia.
V minulosti šéfoval TASR Jaroslav Rezník, Peter Nedavaška, Ivan Čeredejev či Dušan Kleiman.