Print this page

Rezník tají informáciu či Vahram Chuguryan pri odchode z RTVS dostal desaťtisíce eur Ilustr. reprofoto Správy RTVS

Bývalý šéf spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan odišiel z RTVS náhle na začiatku vojny Ruska z Ukrajiny. Spravodajstvo RTVS pod jeho vedením odignorovalo vojenský vpád Ruska na Ukrajinu. Po kritike z vonku Vahram Chuguryan celkom v tichosti na pozícii skončil.

RTVS vtedy informovala, že šéf RTVS Jaroslav Rezník prijal žiadosť o ukončenie pracovného pomeru od Chuguryana a Chuguryanovi takto poďakoval: „Rešpektujem rozhodnutie Vahrama Chuguryana. Ďakujem mu za prácu a nasadenie venované spravodajstvu a publicistike RTVS a výsledky, ktoré spravodajstvo RTVS dosiahlo v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti počas jeho pôsobenia. Zároveň mu želám veľa úspechov v jeho ďalšej profesionálnej kariére.“

Odporúčame aj: Začala vojna, no v RTVS sa ráno smialo, varilo a cvičilo. Po dnešku by mal šéf spravodajstva v RTVS skončiť

Odišiel Vahram Chuguryan so Zlatám padákom?

Europoslanec Vladimír Bilčík si chcel overiť, informáciu, ktorá kolovala v kuloároch že pri odchode zo zdevastovaného spravodajstva dostal Chuguryan tzv. zlatý padák vo výške ročného platu. „Ak by to bola pravda, išlo by o nehoráznosť najhrubšieho zrna. Je nemysliteľné, aby sme sa všetci skladali tomuto neúspešnému manažérovi na ročné prázdniny v komforte,“ povedal Bilčík.  Od mája sa pokúšal získať od vedenia RTVS aj od Rady RTVS informáciu o odstupnom pre Chuguryana.

Vedenie RTVS na žiadosť asistentky europoslanca Silvie Hudačkovej odmietlo poskytnúť informácie o odchode a odstupnom s odôvodnením, že Chuguryan nespadá pod definíciu explicitne vymenovaných subjektov v zákone o slobode informácií.

„RTVS mi informáciu nesprístupnila, a tak som sa odvolal na Radu RTVS, ktorá mi ju taktiež odmietla sprístupniť z podobne pochybných dôvodov - ochrany osobných údajov. Neplánujem sa s tým zmieriť a toto rozhodnutie napadem v najbližších dňoch na súde. Som presvedčený, že verejný záujem i právo sú na mojej strane a na strane širokej verejnosti,“ reagoval Bilčík. “Súdy už mnohokrát rozhodli, že odmena vysokopostavených funkcionárov platených z verejných zdrojov sa nedá utajovať ako osobný údaj a verejný záujem v takýchto prípadoch prevyšuje právo na súkromie. Preto verím, že so žalobou uspejem a nakoniec sa pravdu o Chuguryanovom odstupnom dozvieme všetci,“ dodal.

Odchodom Vahrama Chuguryana sa vo štvrtok zaoberal aj mediálny výbor parlamentu. Jeho predseda Kristián Čekovský z OĽANO vyzval Rezníka, aby výšku odstupného zverejnil s tým, že môže ísť o sumu rádovo v tisícoch eur.

„Moje doterajšie pokusy dozvedieť sa presnú výšku odstupného prostredníctvom infožiadosti RTVS odmietla. Podmienky odchodu šéfa spravodajstva nespresnil generálny riaditeľ ani na mediálnom výbore. Žiadam preto pána Rezníka, aby bezodkladne informoval koncesionárov o tom, s akým odstupným odišiel bývalý šéf spravodajstva RTVS. Nakoľko p. Chuguryan odchádzal po zásadnom zlyhaní, je vo verejnom záujme, aby boli podmienky jeho odchodu známe," povedal po rokovaní výboru Čekovský, ktorý v minulosti pracoval v RTVS ako redaktor a zo spravodajstva musel nedobrovoľne odísť.

Bývalý hovorca ministra za SNS Vahram Chuguryan prišiel do vedenia spravodajstva spolu s Rezníkom. Ten mal k SNS tiež veľmi blízko.

Vedenie RTVS sme požiadali o odpovede na otázky, akým spôsobom bola rozviazaná pracovná zmluva s Vahramom Chuguryanom, či dostal odstupné a v akej výške. RTVS zatiaľ na otázky nereagovala.

Vahram Chuguryan sa zapíše do histórie RTVS ako jeden z najkontroverznejších šéfov spravodajstva

Zviditeľnil sa, keď pár týždňov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nechcel, aby redaktori nosili odznak #allforjan.

Nespokojnosť s riadením zo strany Chuguryana, a neriešenie problémov zo strany Jaroslava Rezníka bol jedným z hlavných dôvodov odchodu veľkej časti redaktorov spravodajstva z RTVS v roku 2018.

Za jeho pôsobenia sa redaktori sťažovali na stresové a autoritatívne pomery. „Rozhodnutia V. Chuguryana komplikujú prácu, vytvárajú stresové prostredie všetkým zamestnancom sekcie spravodajstva RTVS a vo výsledku kazia kredit tejto inštitúcii,“ napísal v otvorenom liste pred dvoma rokmi bývalý vedúci domácej redakcie spravodajstva v Slovenskej televízii a dlhoročný moderátor Miroslav Frindt.  Po tomto liste v pozícii vedúceho domácej redakcie skončil.

Odporúčame aj: Za reportáž o smrti učiteľky po očkovaní dostali redaktorky RTVS od šéfa pochvalu

Počas minulej vlády, za pôsobenia Chuguryana, sa obraz niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka v spravodajstve RTVS prikrášľoval. Podobne ako tomu bolo v TASR, keď jej šéfoval Rezník. RTVS Danka doprevádzala na jeho obľúbených cestách po Rusku a ďalších postkomunistických krajinách.

V príspevku o ceste Danka do Bieloruska sa Chuguryanovi nepáčilo, že redaktori spomenuli, že Danko šiel do krajiny, na ktorú sú uvalené sankcie na vývoz zbraní, že západ vyčíta Bielorusku nedodržiavanie ľudských práv a že Danko sa stretáva s ľuďmi, ktorí sú na sankčnom zozname. Práve Chuguryan stopol pripravené reportáže o Dankovi a Zsuzsovej, dvaja redaktori dali výpoveď