Print this page

Prima natočila v utajení seriál na motívy politickej kauzy, ktorá otriasla Českom Foto: Prima

„Príbeh natoľko šialený, že by sa v skutočnosti nemohol stať…“ Dalo by sa namietať k podtitulu chystaného seriálu televízie Prima, ktorá svoju tvorbu divákom na Slovensku prináša prostredníctvom kanálu Prima PLUS.

Osemdielna séria Sedem schodov k moci rozpráva príbeh ženy, ktorá vedela očariť, vedela si ísť za tvrdo za svojím, milovala luxus, vplyvných mužov a moc.

Inšpiráciu pre realizáciu seriálu Sedem schodov k moci našla televízia Prima v jednej z najväčších politických káuz poslednej doby. Ten sleduje životnú cestu a kariérny vzostup vidieckej servírky Anny Malej krok po kroku alebo a to až do najvyšších politických poschodí a spálne ministra Tomáša Vichra.

Autorom námetu a scenára je publicista Josef Klíma. Hlavné úlohy získali Eva Josefíková a Jiří Vyorálek. Seriál vznikol v réžii Jiřího Chlumského a Martina Koppa.

Foto: Prima/Marek Novotný

„Keď pred niekoľkými rokmi prebehla kauza Jany Nagyovej a Petra Nečasa, zaujal ma motív toho, ako sa dá do vysokej politiky dostať cez vzťahové záležitosti, pretože doteraz sa politici k moci dostávali väčšinou cez zákulisné hry. Ale táto kauza ukázala inú možnosť. Začal som zháňať materiály z okolia hlavnej aktérky, ale zároveň som ten príbeh posunul ešte inam. Nechcel som sledovať kariéru jednej konkrétnej osoby. V hlavnej hrdinke je obsiahnutý príbeh žien, ktoré sa z najnižšieho stupňa spoločenského rebríčka dokázali dostať na jeho vrchol vďaka vzťahom,“ popísal svoj motív publicista Josef Klíma.

Na scenári pracoval rok. „Písal som to preto, že ide o unikátny príbeh. Ale aj ako varovanie, aby k niečomu takému už nikdy nemohlo dôjsť. V politike máme niekoľko príbehov, keď politik doma po vyčerpávajúcich rokovaniach v Snemovni a vo vláde a po usilovnej snahe vyhnúť sa všetkým politickým nástrahám a pokušeniam nakoniec zistí, že jeho žena je nebezpečnejšia ako politickí oponenti,“ dodal Klíma.

„Do voľnej dramatizácie témy známej politickej kauzy sa púšťame vôbec po prvýkrát. Josef Klíma na základe svojej dlhoročnej praxe a znalosti politického prostredia a politických káuz napísal zdanlivo šokujúci príbeh, ktorému nechcete ani veriť, že by sa v skutočnosti mohol stať. Bude na každom divákovi, akú mieru pravdivosti v ňom bude ochotný hľadať a nájsť,“ povedala riaditeľka obsahu skupiny Prima Lenka Hornová.

Pre Evu Josefíkovú je úloha Anny Malej doposiaľ najväčšou hereckou príležitosťou. „Bola som touto ponukou veľmi milo prekvapená, je to veľká rola a je skvele napísaná. Moja postava je žena mocná a mierne zákerná. Trúfam si povedať, že seriál osloví nielen atraktivitou politického prostredia. Nie je to téma v Česku televízne exponovaná,“ hovorí Eva Josefíková, ktorá začala nakrúcanie najnáročnejšieho projektu svojej kariéry necelý rok po narodení dcéry Loty.

Foto: Prima/Marek Novotný

Aj Jiřího Vyorálka motivovala k prijatiu roly atraktivita témy. „Áno, je to veľká téma. V úvode seriálu je Tomáš Vichra ministrom kultúry, neskôr sa stáva premiérom, a nakoniec psancom. Je to príbeh chlapa, ktorý sa zblázni do inej ženy a pre ten vzťah obetuje všetko,“ popísal Jiří Vyorálek svoju úlohu v seriáli Sedem schodov k moci s tým, že pre správanie svojej postavy má určité pochopenie. „Tiež som prežil chlapské zbláznenie. Nejaké spoločné momenty s Vichrom tam sú, ale veľmi by som to nerozvádzal,“ dodal pobavene Jiří Vyorálek.

V ďalších rolách sa objavia napríklad aj slovenské herečky Alžbeta Stanková a Soňa Norisová či herci Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Jiří Štrébl, držiteľka Českého leva Pavla Gajdošíková a v úlohe kľúčového novinára Karla Krčka Pavel Batěk.

Projekt pre Primu natočila produkčná spoločnosť Unit Sofa Praha, zastúpená producentmi Šárkou Chlumskou Oujezdskou a Janom Hlavsom. O termíne uvedenia seriálu Sedem schodov k moci bude skupina Prima informovať.