Print this page

V BBC hrozí štrajk kvôli plánom na zrušenie spravodajskej BBC News

Blížiace sa sté výročie britskej vysielacej spoločnosti BBC ohrozujú štrajky novinárov, napísal denník The Guardian. Členovia mediálnych odborov nesúhlasia s plánmi vedenia korporácie, ktoré chce zrušiť spravodajské kanály BBC News a medzinárodné BBC World News a vytvoriť jednu kombinovanú službu.

Zlúčením má vzniknúť jedna stanica s názvom BBC News, ktorá by sa viac orientovala na digitálne prostredie. Zmyslom je ale predovšetkým snaha prispôsobiť sa niekoľkým výrazným škrtom v rozpočte, ktoré BBC postihli. V januári britská vláda oznámila, že na dva roky zmrazí koncesionárske poplatky, aby podporila rodiny, ktoré čelia rastúcim životným nákladom.

Generálny riaditeľ BBC Tim Davie oznámil, že ušetrí až 500 miliónov libier okrem iného práve zlúčením dvoch kanálov, ktoré bude znamenať zrušenie 70 pracovných miest. Davie od septembra 2020 zoštíhlil pozície BBC o 1200 pracovných miest a sľúbil zrušiť ďalších asi 1000 miest v nasledujúcich rokoch.

The Guardian informoval, že šéfka odborov Trades Union Congress (TUC) v liste Daviemu vyjadrila obavy, že zrušenie kanála BBC News "výrazne obmedzí priestor na zber informácií aj vysielania (britských) domácich reportáží", čo podľa nej bude mať negatívny vplyv na britskú demokraciu.

Podobného názoru sú aj členovia odborov BBC, ktorí sa v poradnom hlasovaní vyslovili za začatie štrajku na protest proti navrhovaným zmenám.

Nový kanál BBC News, ktorý má byť spustený v apríli budúceho roka, by vysielal z Washingtonu, Singapuru a cez deň britského času z Londýna.

"Spôsob, akým diváci konzumujú správy, sa mení. Chceme vytvoriť... svetovú spravodajskú službu na našich weboch, aplikáciách aj na novom televíznom kanále," uviedla riaditeľka digitálneho obsahu BBC News Naja Nielsenová.

Paul Siegert z odborového zväzu novinárov (NUJ) uviedol, že zámer poskytovať službu medzinárodnému publiku s výrazne nižším počtom zamestnancov, ale v rovnakej kvalite produkcie aj žurnalistiky, je nemožný. "Vyzývame BBC, aby tento úsporný plán ešte prehodnotila," povedal Siegert.

Davie má o zmenách hovoriť so zamestnancami spravodajstva. Generálny riaditeľ si ale podľa niektorých ľudí z BBC úplne neuvedomuje, aké dopady budú mať plány na obsah na obrazovkách, píše ľavicový The Guardian.

Generálna tajomníčka TUC Frances O'Gradyová v liste Daviemu oznámila, že zlúčenie a škrty podporia trend tvorby spravodajstva "od stola" a obmedzia možnosti "získavania informácií priamo z miestnych komunít, pracovísk a prostredníctvom osobitného spravodajcu a investigatívnej práce".