Print this page

BBC kvôli nutnosti šetriť zruší 382 pracovných miest v zahraničnej sekcii Foto: BBC

Britská vysielacia spoločnosť BBC kvôli nutnosti šetriť zruší 382 pracovných miest v zahraničnej sekcii. Niektoré cudzojazyčné programy presunie z rádia a televízie na internet. Spoločnosť to uviedla vo svojom oznámení. V BBC celkom pracuje asi 22 000 ľudí. Management uisťuje, že nezruší žiadny zo 41 cudzojazyčných servisov, takmer polovica z nich ale bude dostupná iba on-line.

BBC World Service uzavrie rozhlasové vysielanie v arabčine, perzštine a čínštine. Pozastavia aj niektoré televízne programy v Afrike a v Ázii. Firma je nútená ušetriť 28,5 milióna libier ročne. Toto rozhodnutie je súčasťou plánu na zrýchlenie prechodu na sieť, ktorý BBC predstavila v máji. Tento plán počíta s úsporou 500 miliónov libier ročne a zrušením 1000 pracovných miest.

"Zmenu návykov verejnosti po celom svete, keď viac ľudí získava informácie digitálne, sprevádza ťažká finančná situácia," uviedla BBC. Spoločnosť budúci mesiac oslávi sté výročie.

BBC je financovaná predovšetkým z koncesionárskych poplatkov, ktoré platia všetky domácnosti vlastniace televíziu a ktoré majú zaručiť jej redakčnú nezávislosť. Tieto poplatky tvoria skoro tri štvrtiny rozpočtu spoločnosti. Tento rok v januári vtedajšia ministerka kultúry Nadine Dorries potvrdila správy médií, že náklady na koncesionárske poplatky budú na budúce dva roky zmrazené a potom sa budú štyri roky zvyšovať v súlade s infláciou. Dodala, že je potrebné diskutovať o modeli financovania BBC, a vzniesla otázku, či by ľudia mali platiť 159 libier ročne za BBC, keď môžu za Netflix alebo Amazon Prime platiť menej. Šéf BBC Tim Davie potom odhadol, že dvojročné zmrazenie poplatku spôsobí spoločnosti výpadok až 285 miliónov libier.

Kvôli vysokej inflácii BBC v posledných mesiacoch tiež prudko vzrástli náklady. Pod finančným tlakom je aj kvôli starnúcemu publiku.

Vysielanie BBC World Service si každý týždeň naladí odhadom 365 miliónov ľudí po celom svete. Programy BBC zohrávajú dôležitú úlohu najmä v krajinách, kde je obmedzená sloboda tlače.