Print this page

Peter Bebjak pripravuje novú minisériu Matematika zločinu s Maštalírom či Bartoškom (FOTO) Foto: Mikuláš Křepelka

Slovenská produkčná spoločnosť DNA Production producentov Rasťa Šestáka a Petra Bebjaka začala pre Voyo natáčať novú trojdielnu minisériu s pracovným názvom Matematika zločinu.

Tá je inšpirovaná rovnomenným podcastom, za ktorým stoja dokumentaristky Magdalena Sodomková a Brit Jensen. V hlavných úlohách sa predstavia Lucie Štěpánková, Ján Nedbal, Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková, Tomáš Maštalír, Miloslav Pecháček a Jiří Bartoška. Premiéra pod značkou Voyo Originál je naplánovaná na budúci rok.

Príbeh odštartuje správa, ktorú novinárka Magdalena Sodomková (Lucie Štěpánková) dostáva od Tomáša Tomana (Jan Nedbal). Ten je presvedčený o tom, že za smrť mladíka v jednom z pražských klubov, za ktorú bol odsúdený na dvanásť a pol roka väzenia, nemôže a bojuje o to, aby sa jeho prípad znovu otvoril. Toman si myslí, že súd rozhodol v jeho neprospech len kvôli chybnému posudku biomechanika Krausa (Jiří Bartoška), jednej z najväčších kapacít odboru.

Kristýna Boková, Zuzana Bydžovská a Tomáš Maštalír          Foto: Mikuláš Křepelka

Po rozsudku tak radšej uteká z Českej republiky do Indonézie, bojuje o oživenie svojho prípadu prostredníctvom médií a spolu so svojou rodinou (Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková) sa snaží o obnovu procesu za pomoci najdrahšieho a najvyhlásenejšieho pražského advokáta (Tomáš Maštalír). Sodomkovú prípad zaujme a postupne zisťuje, že narazila na oveľa hlbší problém, než je jeden zbabraný rozsudok.

Jan Nedbal a Kryštof Bartoš     Foto: Mikuláš Křepelka

„Každý človek túži po skutočnej spravodlivosti,“ hovorí režisér Peter Bebjak. „A keď sa náhodou dostane do nejakej zlej situácie, verí tomu, že systém funguje, že skrátka musí fungovať. A ak niekde dôjde k pochybnostiam, tak je to zlé.“

„Fascinuje ma, keď je príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami. Magdalena Sodomková, ktorú hrám, je veľmi inšpiratívna osoba, takže niečo som si z nej rada vzala, ale finálne stvárnenie je už čisto na mne,“ hovorí predstaviteľka hlavnej úlohy Lucie Štěpánková.

Foto: Mikuláš Křepelka

„Podcast Matematika zločinu bol vo svojej dobe fenomén a otvoril veľmi dôležitú tému justičných omylov v českom súdnom systéme. Je desivé, že sa to môže týkať kohokoľvek z nás,“ hovorí kreatívna producentka Iva K. Jestřábová.

V ďalších úlohách sa predstavia Miloslav Pecháček, Barbora Bočková, Radek Žák, Kryštof Bartoš, David Matásek, Martin Stránský, Adrian Jastraban, Ján Vondráček, Karel Heřmánek ml. a Kateřina Winterová.

Seriál vzniká z veľkej časti v reálnych lokáciách a tvorcovia tak napríklad za prísnych bezpečnostných podmienok natáčali vo väznici Praha Pankrác, za plnej prevádzky na pražskom letisku Václava Havla, v Chemickom ústave Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity, alebo v sídle jedného z českých mediálnych domov. Posledná klapka by mala padnúť v polovici decembra.