Print this page

Po prejave Fica v RTVS padali hlavy: Machaj zosadil takmer celé vedenie spravodajstva

Na jeden z najdôležitejších symbolov demokracie na Slovensku – výročie 17. novembra sa RTVS rozhodla zaradiť na poludnie hodinový prejav predsedu opozičnej strany Smer Roberta Fica.

Podľa informácií Omediach.com dnes na rannej porade riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová označila vysielanie hodinového prejavu na živo za chybu a údajne oznámila, že ponúka funkciu. Prípadom sa následne takmer celý deň zaoberalo vedenie RTVS. Hlucháňová je členkou vedenia, ktoré prišlo do RTVS s Ľubošom Machajom.

Kým spravodajská ČT24 vysielala na poludnie 17. novembra živé vstupy z námestí, na spravodajskej :24 šiel viac ako hodinový neprerušovaný prejav Robert Fica. Preslov človeka, ktorý si 17. november nevšimol, bol skôr ukážkou toho, ako by Slovensko vyzeralo, ak by november neprišiel.

Fico kritizoval príklon Slovenska k západným štruktúram, kritizoval slobodné médiá, zastával sa alternatívnych, ktoré sú podľa neho „pre väčšiu časť verejnosti dôveryhodnejšie a atraktívnejšie“. V živom vysielaní burcoval za referendum, chválil Smer a oznámil, že chce vyhrať voľby. Diváci sa dozvedeli aj to, že Smer si podľa neho neželá, aby Rusko bolo nepriateľom Slovenska a že nemôže byť na prvom mieste to, „aby si homosexuáli mohli adoptovať deti alebo aby si ľudia mohli meniť pohlavie“.

Hodinový prejav odznel vo verejnoprávnej RTVS bez akéhokoľvek kontextu, vysvetlenia, či reakcií. Prečo RTVS v deň výročia víťazstva demokracie a slobody odvysielala prejav Fica zo snemu Smeru? Či to dnes rieši? Ako? RTVS až do neskorého popoludnia na otázky nereagovala.


Po prejave Fica končí takmer celé vedenie spravodajstva

Aktualizácia: Po incidente s Ficovým prejavom generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj odvolal riaditeľku spravodajstva a publicistiky Máriu Hlucháňovú a ďalších troch členov vedenia spravodajstva: Petra Nittnausa, Alfonza Šurana a Andreu Fajnorovú.

"Po oboznámení sa so všetkými okolnosťami a analýze vzniknutej situácie dochádza z jeho rozhodnutia k nasledovným zmenám: Mária Hlucháňová odchádza z funkcie riaditeľky sekcie spravodajstva a publicistiky. Svoje funkcie opúšťajú aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky)," reagovalo vedenie RTVS na otázky Omediach.com. Vo funkcii tak končí takmer celé vedenie spravodajstva. Na pozícii ostáva len poverený šéf odboru rozhlasového spravodajstva a publicistiky Oto Görner.

"Riadením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách," píše v stanovisku RTVS.
Či odvolaní členovia vedenia spravodajstva ostávajú v RTVS a na akých pozíciách zatiaľ RTVS neinformovala.

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica ... považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité," povedal pre Omediach.com generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. "O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ dodal Machaj.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.