Print this page

BBC sa rozhodla neodvysielať otvárací ceremoniál MS vo futbale, pustila kritiku usporiadateľa Ilustr. foto RTVS

Britská verejnoprávna televízia BBC dnes neodvysielala otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta vo futbale v Katare. Namiesto toho zaradila do vysielania program, ktorý bol k usporiadateľskej krajine tvrdo kritický, píše web denníka The Guardian, podľa ktorého bol priamy prenos ceremoniálu len na webe BBC.

"Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa ešte ani nekoplo do lopty," povedal moderátor programu a bývalý slávny futbalista Gary Lineker, keď takto uvítal divákov na začiatku programu prvého kanálu BBC. V ňom potom zaznela kritika spôsobu, akým sa v blízkovýchodnej krajine zaobchádza s robotníkmi z tretieho sveta, alebo nedostatočných práv žien a homosexuálov. Hovorilo sa aj korupcii v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA.

Zatiaľ čo na otváracom ceremoniáli vystupovali hviezdy svetovej hudobnej či filmovej scény, ponúkla BBC rozhovor so zástupcom organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International. V deň, keď skončila klimatická konferencia COP27 v Egypte, zaznela aj poznámka o tom, že ešte žiadny svetový šampionát vo futbale nemal takú veľkú uhlíkovú stopu.

Odporúčame aj: Majstrovstvá sveta na obrazovkách RTVS: Prinášame prehľad vysielania

Tvrdej kritiky sa dostalo aj šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi, ktorý v sobotu označil kritikov majstrovstiev sveta v Katare za pokrytcov a okrem iného vyhlásil, že sa cíti byť prisťahovaleckým robotníkom. "Ak má také silné pocity týkajúce sa robotníkov prisťahovalcov a ich rodín, Amnesty (International) žiadala FIFA o niečo cez 400 miliónov dolárov do kompenzačného fondu. Nesúhlasili s tým. Prečo?" pýtal sa bývalý kapitán anglickej reprezentácie Alan Shearer.

Asi po pol hodine sa potom debata posunula k futbalu ako takému – taktike, zostavám, favoritom turnaja.

BBC má pritom exkluzívne práva vysielať najväčšiu športovú udalosť na svete.