Print this page

Po útoku hackerov dnes vysielali niektoré ruské regionálne médiá oznámenie o vyhlásení leteckého poplachu a vyzývali, aby sa ľudia kvôli útoku uchýlili do krytov. Varovanie sa objavilo napríklad vo vysielaní regionálnej televízie na Ruskom okupovanom Kryme, zvuk sirén zaznel aj v rozhlase, napísala agentúra Reuters. Podľa nej niektorí ruskí regionálni predstavitelia vinia z hackerského útoku Ukrajinu, Kyjev to zatiaľ nekomentoval.

"Kvôli hackerskému útoku na servery rozhlasových a televíznych staníc sa v niektorých oblastiach vysielali informácie o oznámení leteckého poplachu. Tieto informácie sú falošné a nezodpovedajú skutočnosti," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo pre mimoriadne situácie. Spoločnosť Gazprom Media, ktorá prevádzkuje viacero regionálnych televíznych staníc, útok potvrdila.

Na obrazovkách televízií sa objavil obrázok s piktogramom človeka mieriaceho do krytu a nápisom "Pozor, pozor. Bolo vydané varovanie. Všetci do krytov. Pozor, pozor. Hrozba raketového útoku."

Hackerské útoky, ktorých cieľom je často informovať o konflikte na Ukrajine, sú v Rusku pomerne časté. Začiatkom februára sa na monitoroch v petrohradskej galérii Ermitáž objavili informácie o masakre v Buči. Koncom januára sa vo vysielaní ruských regionálnych televízií ukázali zábery ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako sľubuje oslobodiť okupované územia. Internetové stránky ruskej štátnej televízie boli kvôli útoku mimo prevádzky aj počas výročného prejavu ruského prezidenta Vladimíra Putina 21. februára.