Print this page

Kontroverzný rozhovor Anky Žitnej s Jeffreym Sachsom už preveruje mediálna rada (VIDEO) Reprofoto TA3

Rozhovor, ktorý šírili konšpiračné stránky a TA3 ho dočasne stiahla z webu a potom vrátila na web, už rieši Rada pre mediálne služby.

Rada pre mediálne služby na svojom včerajšom zasadnutí začala správne konanie voči TA3 v súvislosti s tým, že dňa 6. februára odvysielala program Tak takto?! s diskusiou moderátorky Anky Žitnej s proruským hosťom Jeffreym Sachsom o vojne na Ukrajine, ktorým mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky.

Jeffrey Sachs je americký ekonóm, akademik, analytik verejnej politiky a bývalý riaditeľ The Earth Institute na Kolumbijskej univerzite, v minulosti radil Sovietskemu zväzu. Posledné roky pre svoje niektoré názory na ekonomiku, pôvod Covid-19, obhajobu čínskej vlády a ruskej politiky je vnímaný kontroverzne a je obľúbenou tvárou proruských webov, ktoré zaujal aj rozhovor na TA3.

Sachs je od augusta minulého roka na ukrajinskom čiernom zozname podporovateľov proruskej propagandy.

 

Podľa kancelárie rady Sachs v rozhovore využil rôzne historické fabulácie aj proruské naratívy, predovšetkým ten, že vojna na Ukrajine je predovšetkým konfliktom medzi Ruskom a USA. "Minimálne ide o tvrdenia, ktoré sú predmetom debát a neexistuje na nich zhoda. Sachs z nášho pohľadu neúmerne zdôrazňuje chyby Západu a jeho podiel na vyvolaní či udržiavaní vojenského konfliktu, pričom o Rusku hovorí najmä z pohľadu jeho oprávnených záujmov." Odborníci z kancelárie rady zdôrazňujú, že v rozhovore vôbec nezaznelo, a to ani z úst moderátorky, že je to práve Rusko, ktoré podniklo plnoformátovú vojenskú inváziu do susedného štátu a ktoré je tým pádom hlavným vinníkom súčasného stavu, že Krym a ďalšie oblasti Ukrajiny boli Ruskom anektované v rozpore s medzinárodným právom.

Odporúčame aj: TA3 dostala sankciu za diskusiu Anky Žitnej s Jurajom Draxlerom (VIDEO)

"Hoci hosťom programu nebol politik, jeho vyjadrenia môžeme považovať reprezentujúce istý politický prúd (proruskú stranu). Moderátorka mala v takomto prípade k odpovediam pristúpiť kriticky a konfrontovať hosťa s názormi druhej strany názorového spektra, čo sa v tomto prípade nestalo. Sme preto toho názoru, že v programe nebola zabezpečená objektívnosť a nestrannosť," hodnotí kancelária rady v odporúčaní pre členov rady, ktorý budú rozhodovať.