Print this page

Licenčná rada hymnu od kapely Pi*a z hoven odobrila

Sťažnosť lekára z Nitry na odvysielanie slovenskej hymny v podaní českej avantgradnej kapely Pi*ča z hoven označila polícia za priestupok a zaslala na rokovanie Rady pre vysielanie a retransmisiu.

 

 

Rada na utorkovom zasadnutí rozhodla, že sťažnosť je neopodstatnená, povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová.

V júli odvysielala RTVS v rámci cyklu Colnica dokument Návrat ztraceného pokladu! Na jeho začiatku kapela „Piča z hoven" zaspievala slovenskú hymnu v češtine a hovorila, aké ohlasy mala na túto svoju interpretáciu. Žiadne vulgarizmy v texte neodzneli.

Lekára Štefana Paulova z Nitry, bývalého politika za SNS, to však natoľko nahnevalo, že poslal otvorený list ministrovi kultúry, žiadal odvolanie generálneho riaditeľa RTVS a na políciu podal podnet s podozrením voči možnému znevažovaniu štátnej hymny. Obvodné oddelenie Policajného zboru v Nitre šetrením zistilo, že ide o priestupok a spis doručili licenčnej rade.

„Je zrejmé, že P*ča z h*ven (súdiac už aj podľa názvu) je avantgardná hudobná skupina, ktorej programovým cieľom je odlišovať sa, šokovať, podsúvať provokatívne témy. Sme toho názoru, že interpretovanie pôvodnej piesne v novom aranžmáne s pôvodným textom preloženým do iného jazyka je síce z umeleckého hľadiska avantgardné, ale nepredstavuje hanobenie alebo zosmiešňovanie slovenskej štátnej hymny Nad Tatrou sa blýska ako symbolu slovenskej štátnosti," napísali v podkladoch pre členov rady odborníci z kancelárie rady.

„Tiež poukazujeme na fakt, že aj štátne hymny ako hudobné umelecké diela bývajú predmetom rôznych umeleckých úprav. Ako príklad uvádzame projekt Rádia FM a vydavateľstva EXITAB pod názvom Slovenský národný remix z roku 2009, v rámci ktorého oslovení slovenskí umelci, zväčša producenti elektronickej hudby (napr. Foolk, Isobutane, Kasioboy, skupina The Uniques a ďalší) zremixovali a prerobili slovenskú hymnu v súčasných elektronických aranžmánoch," dopĺňa kancelária.

Odporúčam aj: Diváka pohoršila hymna v podaní skupiny "Piča z hoven", kapela aj minister reagujú

Nahnevaný lekár Paulov si myslí, že tým, že zaspievali česky hymnu susedného štátu došlo „hrubým, bezprecedentným a neospravedlniteľným" spôsobom k zneváženiu štátneho symbolu SR, hymny SR. "Takýto brutálny útok na štátny symbol SR si od jej vzniku nikdy nedovolilo žiadne bulvárne médium," napísal Pavlov v otvorenom liste ministrovi.