Print this page

Zomrel herec a hudobník Daniel Heriban Foto: Markíza

Slovensko zasiahla smutná správa o úmrtí Daniela Heribana. Podľa informácií TV JOJ mal herec a hudobník zomrieť vo svojom dome vo Svätom Juri na zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná záchranka. Sťažovať sa mal na bolesti chrbta. Deň pred tým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici. Privolaní záchranári mu už, žiaľ, nedokázali pomôcť, informuje  web televízie JOJ noviny.sk.

Daniel Heriban sa narodil 25. marec 1980 v Trnave. Vyštudoval konzervatórium, odbor akordeón a herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Je známy z mnohých televíznych seriálov a zábavných relácií. V roku 2015 získal titul OTO. Účinkoval v seriáloch Hniezdo, Mesto tieňov, v zábavnej relácii Pumpa, vo filmoch Únos, Sviňa, Parralel a naposledy vo filme Muž, ktorý stál na ceste. Diváci si ho pamätajú ako Ďura zo seriálu Horná Dolná či lekára zo seriálu Druhá šanca. 

Odporúčame aj: RTVS aj Markíza v súvislosti s úmrtím Dana Heribana menia program

Daniel Heriban bol aj úspešným divadelným hercom. Okrem iného bol trojnásobným držiteľom divadelných ocenení Dosky – dvakrát za svoj javiskový prednes (2012 – 2013), raz za scénickú hudbu (2013). Spolupracoval s divadlami Aréna, Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, Divadlom a.ha., s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina, Divadlom Ticho a spol. a BDNR Banská Bystrica.

V roku 2018 vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné, venovaný deťom. a koncom minulého roka svoj v poradí piaty štúdiový album s názvom O2H, foneticky "odvaha".

Je nám veľmi ľúto, že náš kolega Dano Heriban odišiel príliš skoro, napísalo na facebooku SND.

Daniel Heriban prijal ponuku riaditeľa Romana Poláka a stal sa členom súboru Činohry SND v roku 2014. Zostal ním až do roku 2021. "Počas siedmich sezón ukázal svoju hereckú variabilitu, schopnosť napojiť sa na poetiky rôznych režisérov širokej estetickej škály. Bol bravúrny autor hudby a sám do niekoľkých inscenácií hudbu skladal. Vedel zaujať svoje publikum rozvážnym humorom, ale aj tajomne a rafinovane výrazom nevinného mladého chlapca vyložiť postavu. Správa o jeho náhlom odchode je šokom, zasiahla mnohých svojou nepripravenosťou a v ústrety nej prichádza pocit nespravodlivosti, absurdnosti a prázdna. Česť jeho pamiatke!," píše SND.

Svoj odchod zo SND vysvetlil Heriban v rozhovore pre Denník N takto: „Všetko si plánujem sám a nemusím sa obávať, že mi tam niečo skočí. Urobil som to so zámerom trochu sa oslobodiť, začať si život po štyridsiatke riadiť podľa seba a nie podľa divadelného fermanu,“ povedal o svojom rozhodnutí. „Naplnil som svoj chuťový mešec. Povedal som si, že sa budem venovať muzike a deťom. Takto mi je teraz lepšie.“