Print this page

Hercule Poirot končí, natočili sa posledné diely Foto: ITV

Predstaviteľ belgického detektíva Hercule Poirot má pred sebou posledné nové premiérove časti.

Britská spoločnosť ITV v tlačovej správe oznámila, že natočila posledné štyri nové diely, ktoré sú súčasťou poslednej trinástej série s hercom Davidom Suchetom. Informáciu si všimol český web Digizone.cz. Postavu uhladeného belgického vyšetrovateľa stvárňoval Suchet takmer štvrťstoročie.
ITV prvý odvysiela v stredu 23. októbra.

Seriál Hercule Poirot už tradične vysiela RTVS v nedeľu na Jednotke. „Hercule Poirota vysielame od septembra pravidelne každú nedeľu o 13:30 po Občanovi za dverami na Jednotke," povedal Juraj Kadáš z RTVS. Aktuálne je na obrazovke RTVS XI. séria. „Pripravujeme aj poslednú XIII. sériu, ktorá je naplánovaná na začiatok budúceho roka," dodal Kadáš.

Detektívne príbehy spracované podľa predlohy Agathy Christie patria už desaťročia medzi najobľúbenejšie seriály na televíznej obrazovke.
Poirot ako fiktívna postava belgického detektíva vystupuje až v 33 románoch a 51 poviedkach Agathy Christie. Postava tučného uhladeného Poirota sa vzdialila od predlohy, podľa ktorej bol Poirot malý, chudý, čiernovlasý Belgičan. Prvýkrát sa objavil v príbehu Záhada na zámku Styles (1920) a poslednýkrát v Opona (1975). Prvá filmové spracovanie príbehu bolo už v 30-tých rokoch s hercom Austinom Trevorom, s ktorým sa natočili tri filmy Alibi (1931), Black Coffee (1931) a Lord Edgware Dies (1934).
V roku 1965 spoločnosť MGM natočila paródiu podľa románu Agathy Christie Vraždy podľa abecedy (1965).

Na filmové plátno sa Poirot vrátil v roku 1974 v slávnej adaptácii Vražda v Orient exprese (1974) s britským hercom Albertom Finneyom. Film získal 5 nominácií na Oskara.

Po tomto úspechu sa začali natáčať rôzne adaptácie. David Suchet ako Poirot sa prvýkrát objavil v roku 1989 vo filme Dobrodružstvo claphamskej kuchárky od britskej televíznej spoločnosti ITV, ktorá spolu natočila desiatky ďalších epizód - spolu 13 sérií.