Print this page

TA3 pozvala do živého vysielania Mariana Kotlebu

Aktivistom sa prítomnosť Mariana Kotlebu v živom vysielaní TA3 nepáči. Podľa predsedu licenčnej rady Miloša Mistríka TA3 urobila dobre, že ho pozvala.

 

 

Volebný líder ĽS Naše Slovensko Marian Kotleba bude dnes večer v živom vysielaní TA3, v relácii Téma dňa o voľbách do VÚC, do ktorej TA3 pozvala kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Účasť Kotlebu vyvolala pobúrenie. „TA3 je samozrejme súkromnou televíziou, takže je na nej koho do vysielania pozve a koho nie. Avšak pozvať si do hlavnej relácie neoľudáka, ktorý je symbolom rozdúchavania nenávisti na Slovensku, človeka ktorý organizoval fakľové pochody po našich mestách s primitívmi v uniformách hlinkovej gardy, ktorý pod hrozbou násilia pochodoval okolo rómskych osád, ktorý zorganizoval násilné narušenie pochodu za práva neheterosexuálov, ktorý má styky s neonacistickými organizáciami z okolitých krajín, človeka ktorý volal po stavovskom štáte a najradšej by z časti obyvateľstva spravil občanov nižšej kategórie ako za Slovak štátu. Toto je príliš silná káva," napísal aktivista Robert Mihály, ktorý zastupuje iniciatívu Bratislava bez náckov.

Kotleba kandiduje takmer v každých voľbách. Pri voľbách tak zadarmo využíva priestor na propagáciu extremistických názorov priamo vo vysielaní. Doposiaľ využíval priestor, ktorý v kampani pre kandidátov musela vyčleniť verejnoprávna RTVS. Tá v súčasnosti politickú reklamu ani predvolebné diskusie nevysiela.

Predseda licenčnej rady Miloš Mistrík  v tom problém nevidí. „Zákon to nezakazuje. Naopak si myslím, že je to dobré, že ho zavolali. Všetci by mali mať priestor predstaviť svoje názory," povedal pre Omédiách.com. V niektorých médiách Kotlebu ani pred voľbami, keď kandiduje. kvôli jeho názorom neoslovujú. „Kotlebu neoslovujeme, pretože názory, ktoré verejne šíri, sú extremistické a nabádajú k rasovej neznášanlivosti, sú na hrane zákona," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor SME Matúš Kostolný.

TA3 sa v odpovedi na otázky Omédiách.com prečo pozvala do živého vysielania Kotlebu odvoláva na zákono vysielaní a retransmisii, podľa ktorého je vysielateľ povinný zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu a je tiež povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov. „Z účelom splnenia týchto povinností, vychádzajúc analogicky z ustanovenia zákona o voľbách do VÚC, zakotvujúceho zásadu rovnosti kandidátov politických strán na predsedu počas volebnej kampane, rozhodol vysielateľ televíznej programovej služby TA3 pozvať do relácie všetkých kandidátov na post predsedu v každom samosprávnom kraji," napísala TA3.

Zákon o vysielaní a retransmisii však hovorí aj to, vysielateľ nesmie vo vysielaní „propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine."