Print this page

Riaditeľ nemocnice je reportážou Markízy pobúrený

Riaditeľ prešovskej nemocnice najprv poslal redaktorke Markízy Barbore Demešovej nesprávny mail, určený jeho hovorkyni. Teraz píše redaktorke Markízy pobúrený otvorený list.

 

 

V otvorenom liste riaditeľ Fakultnej nemocnice v Prešove Radoslav Čuha reaguje na reportáž o bielení dokumentácie pacientky, kde sa mu nepáči, ako redaktorka reportáž spracovala a že nepoužila jeho celé stanovisko. Markíza odvysielala prípad pacientky, ktorá na následky pôrodu trpí vyše dvoch rokov. Televízia sa zaujímala, ako sa postup nemocnice a kompetentných prešetruje.

Na záver listu riaditeľ neskrýva rozhorčenie nad tým, že redaktorka v Televíznych novinách informovala o správe, ktorú poslal na mailovú adresu redaktorky omylom „Nechceme reagovať a ani nereagujte nijako, prosím. Vy sa z toho vyvlečiete, že ste PN, či dovolenka," napísal v správe, ktorá mala byť adresovaná jeho hovorkyni Renáte Cenkovej.

Viac sa dočítate: Šéf nemocnice sa sekol, redaktorke poslal nesprávny mail

„Môj mailový odkaz, ktorý bol odoslaný aj Vám, pojednával o skutočnosti, že nebudeme reagovať na Vašu ďalšiu otázku, vzhľadom na to, že prítomní členovia vedenia sa venujú nosnej téme dňa a nebolo v danej situácii v našich silách kompetentne spracovať relevantnú odpoveď," píše v otvorenom liste riaditeľ. Pripomína, že v nemocnici musel riešiť problém so odmietnutím nadčasov lekárov.

„Odkaz nenavádzal hovorkyňu na utajovanie ani skresľovanie (podľa Vás klamanie) akýchkoľvek faktov a už vôbec ju nenútil klamať ako ste to nepravdivo odvysielali. Ďalšia časť mailu hovorí o skutočnosti, že predmetné neodpovedanie sa nebude personifikovať na osobu hovorkyne, nakoľko táto je už štvrtý týždeň hospitalizovaná. Svoju neprítomnosť v práci počas hospitalizácie riešila dovolenkou a následne práceneschopnosťou. Tieto fakty sú jednoznačne overiteľné a nezameniteľné. Slová o tom, že sa „z toho vyvlečiete" boli kolegiálnym slangom, keďže hovorkyňa nemocnice vykonáva svoju pracovnú činnosť vysoko profesionálne, výsostne ústretovo a kolegiálne voči zástupcom médií, čoho dôkazom je aj jej zapájanie sa do pracovného procesu z nemocničného lôžka," dodal riaditeľ.

Viac na:  Otvorený list riaditeľa nemocnice redaktorke (v plnom znení)

Redaktorka sa ešte pred reportážou telefonicky uistila, či dostane odpoveď. "V piatok (8.11.2013) som hovorkyni nemocnice, p. Cenkovej, poslala otázku k prelepovaniu dokumentácie pacientky. Zároveň som sa s pani Cenkovou spojila aj telefonicky, aby som sa uistila, či je v práci a či mi odpovie. Ubezpečila ma, že áno. Poslala mi odpoveď, z ktorej však nebolo jasné, voči komu, a akú zodpovednosť nemocnica vyvodila," opísala situáciu pre Omédiách.com redaktorka. Obratom preto požiadala hovorkyňu o konkrétnu informáciu ohľadne vyvodenia zodpovednosti. "Ani v piatok, ani v pondelok pani Cenkova nereagovala. V utorok som sa preto s rovnakou otázkou pani Cenkovej pripomenula, a do kópie mailu som pre istotu dala aj riaditeľa nemocnice, Radoslava Čuhu," povedala Demešová.