Print this page

Belgická televízia natočila o Slovensku vtipnú reportáž

Pred niekoľkými mesiacmi belgická televízia Vier natočila bizarnú reportáž s dvojhlavou korytnačkou, Banskobystričanmi, ktorí ukazujú poštové známky a hrob Jozefa Mrugaša, v ktorom Murgaš neleží. SACR je s výsledkom spokojná.

 

 

Krátka reportáž s názvom „Zabudnutý kraj: Slovensko" začína obrazmi na bežný život v banskobystrickom kraji – mesto, lyžiarsky svah, slovenskú vlajku. Do toho dôchodca povie, že „Kamzíkov je na Slovensku málo, preto sme ich dali na známku." Alebo tehotná dáma na stoličke v nákupnom centre (ktoré je ale v Žiline) zas láka turistov na korytnačku s dvomi hlavami, ktorú volá Magda a Léna.

Zviera sa v reportáži objaví ešte raz, keď člen dedinskej kapely odháňa brechajúceho psa, keď ich ruší pri hraní.

Reportáž je postrihaná z mnohých bežných scén, ale hlavne amatérskych vystúpení obyvateľov, ktoré v celku vyzerajú bizarne, ale zároveň vtipne.

Na rozdiel od klasických známych turistických spotov vyžarujú reálnu atmosféru kraja.

Komentár k atrakciám rozpráva úradníčka v regionálnej kancelárii SACR, ktorá sídli na siedmom poschodí administratívnej budovy v Banskej Bystrici. Štáb ukáže úradníčku najprv ako sa namaľuje a potom ako vážne rozpráva o atrakciách, ktoré sa Belgičanom oplatí vidieť.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch je s reportážou spokojná. „Zástupcovia produkčného domu Woestijnvis a televízie VIER prejavili záujem predstaviť stredné Slovensko v novom televíznom formáte o cestovaní, v ktorom tím troch známych belgických moderátorov objavuje "zatiaľ neobjavené" miesta v Európe. Nemali záujem o známe a komerčné atraktivity cestovného ruchu," povedala pre Omédiách.com Alica Štrbavá zo SACR.

„Orientovali sa na nové uhly pohľadu, ktoré sú určitým spôsobom jedinečné, pozoruhodné aj zábavné. Program nám bol predstavený ako nový netradičný, v Belgicku populárny televízny formát," dodala.

SACR poskytla informačné podklady a tipy na zaujímavé atraktivity cestovného ruchu. „Konečný výber bol v réžii belgickej televízie," povedala Štrbavá a pochválila sa, že zastupiteľský úrad v Bruseli vyhodnotil celú reportáž pozitívne. „Podľa nich téma a spôsob spracovania reportáže naplnili svoj účel a to vzbudiť záujem Belgičanov o málo známu destináciu."