Print this page

Do slovenských kín prichádza držiteľ Zlatej palmy z Cannes

Vo štvrtok mal v Kine Film Europe premiéru najvýraznejší európsky film tohto roka. Život Adéle (Blue Is the Warmest Color/ La Vie d'Adèle) získal tento rok na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes najvyššie ocenenie Zlatú palmu, tri národné filmové ceny César, Zlatého leva a cenu FIPRESCI na MFF v Benátkach.

15-ročná Adéle žije bežný život mladého dievčaťa. Stretáva sa s chlapcami a túto podobu lásky vníma ako pravú. Do jej života však vstúpi Emma, mladá žena s modrými vlasmi. Tá jej umožní spoznať doposiaľ nepoznané túžby a taktiež samú seba. Život Adéle kritikov a divákov šokoval otvoreným zobrazením sexuality a vzťahových problémov. Stephen Garrett z týždenníka New York Obeserver o snímke povedal: „Film nie je ničím iným než triumfom. Významné dielo sexuálneho prebudenia."

Príbeh dvoch dievčat, ktoré hľadajú cestu k sebe samým a k okolitému svetu je najbližšie nominovaný v kategórii Európsky film a Európsky režisér na udeľovaní 26. Európskych filmových cien v Berlíne 7. decembra. Celkovo film získal 35 filmových ocenení a 9 nominácií.

„Pri nákupe filmu Život Adéle pri nás nepochybne stála šťastena, ale prejavil sa najmä náš dobrý odhad kvality a ďalšej úspešnosti titulu. Snímku sme kúpili ešte pred výhrou Zlatej palmy v Cannes, čo nám zabezpečilo možnosť film distribuovať ešte v tomto roku," povedal o snímke Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Film Život Adéle nakrútil tunisko-francúzsky režisér Abdellatif Kechiche podľa komiksu Le bleu est une couleur chaude francúzskej autorky Julie Maroh. Ide tak o prvý film s komiksovou predlohou, ktorý v Cannes získal Zlatú palmu.

Premietania filmu Život Adéle v Kine Film Europe:

28. 11. o 19.00 h premiéra
29. 11. o 19.00 h repríza
30. 11. o 19.00 h repríza
01. 12. o 19.00 h repríza
07. 12. o 19.00 h repríza