Print this page

Do kín ide Róbert Bezák od Oľgy Záblackej Foto: barracudamovie.sk

Nevyjasnené okolnosti ohľadom odvolania arcibiskupa Bezáka sa stali námetom nielen pre dve knihy, ale už aj pre film.

 

 

Do kín sa 13. marca dostáva nový dokumentárny film Arcibiskup Bezák zbohom.... Režisérkou a scenáristkou filmu, ktorý vznikol aj s podporou Audiovizuálneho fondu, je speváčka a moderátorka Oľga Záblacká, dramaturgom Martin Ciel.

Dokumentárny film mapuje životný príbeh Bezáka očami verejnosti, ale aj jeho najbližších. Odhaľuje súkromné aj verejné momenty jeho života. „Spoznáte ho nielen ako arcibiskupa, ústrednú postavu medializovanej kauzy, ale aj ako syna, brata či priateľa," avizujú tvorcovia.

Foto: barracudamovie.sk

Záblacká si myslí, že film nie je len pre veriacich. „Aj pre ateistu môže byť tento dramatický príbeh ešte zaujímavejší. Zoznámi sa s prostredím, ktoré nepozná, môže analyzovať dôvody z akých sa mladý talentovaný človek, vynikajúci študent rozhodol ísť kňazskou cestou a čo všetko ho na nej stretlo," povedala Záblacká, ktorá je nielen režisérkou, scenáristkou dokumentu ale aj redaktorkou, ktorá vo filme spovedá Bezáka a ľudí z jeho okolia.

Film je skladačkou rozhovorov, rekonštrukcií, archívnych materiálov, inscenovaných sekvencií. „Tento dokumentárny film nesupluje publicistické vyšetrovanie, pátranie ani nepodáva žurnalistické domnienky, ale chce čo najpoctivejšie a najpresnejšie vykresliť situáciu, v ktorej sa Mons. Bezák ocitol a hlavne, dáva divákovi možnosť spoznať jeho nevšednú osobnosť so širokou paletou záujmov, jeho postoje, názory a pozoruhodnú cestu, ktorou prešiel," píšu o filme tvorcovia.