Print this page

RTVS dostala pokutu za intímnu scénu s vulgarizmami v Sanitke 2 Foto: ČT

Licenčná rada na svojom poslednom zasadnutí dala RTVS pokutu 2 tisíc eur za to, že vo vydaní seriálu Sanitka 2 v septembri minulého roka odzneli nevhodné vugarizmy. Pokuty za vulgarizmy opäť dostala JOJ aj Markíza.

 


V prípade RTVS šlo o scénu hádky rómskeho páru v lesekvôli nevere. „Zo záznamu vysielania ako aj z prepisu skutkového stavu vyplýva, že program obsahoval vulgárne výrazy ako kurva (5x), jebat, kokot/i (4x), do riti (2x) ako aj expresívne výrazy ako prdel/i (3x), kurňa, sviňa neverná, sakra, hajzel(2x)," píše kancelária rady v podkladoch.

 

Rada posudzovala aj intímne scény relácie. Program bol označený piktogramom pre divákov starších ako 12 rokov. Podľa zákona sexuálne scény, ktoré sú súčasťou dejovej línie, expresívne vyjadrovanie a vulgárne vyjadrovanie, ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov.

Za vulgarizmy dostala pokutu 2500 eur aj JOJ. V lete minulého roka vysielala od cca 17 hodiny program Slnko, seno, slanina, ktorý označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval vulgárne a obscénne vyjadrovanie.

Pokutu 3 000 eur dostal aj vysielateľ Markíza-Slovakia za to, že na programovej službe Dajto v relácii 112 zo 4. októbra minulého roka v čase o cca 14:30 boli odvysielané vulgárne vyjadrenia, hoci program bol označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov.