Print this page

Mika sa vrátil k voľbám: Som rád, že sme scientológov odvysielali Foto: RTVS

Šéf RTVS Václav Mika sa vrátil ku kauze zaradenia kontroverzného dokumentu o škodlivosti scientológov na obrazovku RTVS krátko pred voľbou prezidenta.

 

 

Kandidát na prezidenta Robert Fico pri svojom boji o prezidentské kreslo spájal svojho protikandidáta Andreja Kisku so scientológmi a pravidelne hovoril o ich škodlivosti. RTVS len pár dní pred voľbami odvysielala reprízu dokumentu Špióni scientológie, ktorý vysielala naposledy na jeseň.

Na dokument sa pýtala diváčka v online rozhovore s Mikom: Veľmi ma sklamalo zaradenie dokumentu o "hrozbách" scientológie do hlavného vysielacieho času pár dní pred prezidentskými voľbami. Nie preto, že mojim kandidátom nebol Fico, ale preto, že sa podľa môjho názoru RTVS nezachovalo verejnoprávne, ani objektívne, čo by malo byt práve ich úlohou a poslaním. Čo bolo dôvodom takejto zmeny v programe tri dni pred voľbami? Bolo to podľa vás naozaj verejnoprávne a nestranné? Nebola toto súčasť Ficovej špinavej kampane?

Mika diváčke odpovedal následovne: "Žiaľ máte úplne nesprávne informácie. Po prvé: dokument bol zaradený do vysielania od začiatku sezóny, teda od februára- nešlo o programovú zmenu, preto bol aj uvedený v programe s predstihom. Po druhé: dokument vysielame v sérii investigatívnych dokumentov, ktorá stále beží. Včera sme napríklad vysielali jeden z nich, a to: Triky potravinového priemyslu. Znamená to, že dokument bol súčasť cyklu, ktorý sme akvizične kúpili. Po tretie: Keď sme zistili, že kauza scientológie je veľmi živá, prehodnocovali sme aj programovú zmenu, teda zaradenie dokumentu mimo plánovaný termín. Ale som si istý, že by to vyvolalo ešte silnejšiu reakciu, prečo cenzúrujeme vysielania. Po štvrté: kauza scientológie sa prakticky dotýkala oboch kandidátov na prezidenta SR, teda to bola a ako vidíte, stále je živá téma - ak sledujete posledné mediálne kauzy vo väzbe na túto tému. S odstupom času som rád, že sme dokument odvysielali a nezmenili plánovaný vysielací termín."

Odporúčame aj: RTVS si mohla dokument o scientológoch odpoustiť

Je možné, že prípadom sa bude zaoberať aj Rada pre vysielanie a retranzmisiu, na ktorú prišlo niekoľko sťažností v súvislosti s dokumentom.