Print this page

Česká kapela Pi*a z hoven slovenskú hymnu neznevážila Reprofoto: RTVS

Po niekoľkých mesiac je známy verdikt úradov, ktoré sa zaoberali sťažnosťou matičiara z Nitry, ktorému sa nepáčila slovenská hymna v podaní českej kapely. Hymna v ich podaní ho nahnevala natoľko, že poslal sťažnosť televízii, ministrovi, licenčnej rade aj trestné oznámenie, ktoré skončilo na polícii.

 


Podnet na televíziu za zneváženie štátneho symbolu dal ešte vlani nitriansky lekár Štefan Paulov. Polícia ho odstúpila na Okresný úrad v Bratislave. Slovenská hymna v češtine zaznela v rámci programu Colnica na RTVS.

 

Okresný úrad dospel k záveru, že zákon nebol porušený, a vec odložil, informuje sme.sk. „Vec bola odložená z dôvodu, že zaspievaním štátnej hymny SR v českom jazyku nedošlo k naplneniu objektívnej a ani subjektívnej stránky znakov skutkovej podstaty priestupku," cituje sme.sk vyjadrenie, ktoré ešte v januári dostal Paulov z Okresného úradu v Bratislave.

Paulovi to nestačilo a tak podal námietku, v ktorej vyslovil zásadný nesúhlas so spôsobom prešetrenia. Odôvodnenie, že „zaspievanie štátnej hymny SR po česky nie je priestupkom" je podľa neho vyhýbanie sa posúdeniu konkrétneho činu. Lekár podľa sme.sk svoje podanie rozšíril na troch ľudí z televízie, ktorí dokument schválili do vysielania. Úrad svoje rozhodnutie o zastavení veci nezmenil.

Viac: Diváka pohoršila hymna v podaní skupiny "Pi*a z hoven", kapela aj minister reagujú

Lekár okrem toho poslal ministrovi kultúry pohoršený otvorený list a žiada odvolanie generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku. Ten mu odkázal, že dokument vyberala a zaplatila Česká televízia.
Kapela "Pi*a z hoven" bývalému politikovi za SNS ešte minulý rok odkázala, že naposledy boli ľudia perzekvovaní za umelecký prejav v nacistickom Nemecku a poslala mu českú hymnu naspievanú po slovensky.

"Pochopiteľne je možné mať estetické, či iné námietky, avšak dokument bol v rámci spoločného projektu vkladom Českej televízie. Vzhľadom na to, že ide o autorský dokument slovenská strana nerobila a ani nemohla vykonať žiadne zásahy do obsahu, ani prevedenia daného autorského diela," napísala v júli RTVS.