Print this page

Mika chystá zvýšenie koncesionárskych poplatkov

Generálny riaditeľ Václav Mika, podobne ako jeho predchodcovia, nie je spokojný s výškou koncesionárskych poplatkov, ale ani celkovým spôsobom financovania RTVS.

 


Pri svojom nástupe hovoril, že o zmene poplatku môže hovoriť, až keď diváci uvidia v RTVS zmenu. Dnes si už pripravuje pôdu na zmeny. Na nedostatočné zdroje pre chod RTVS upozornil nedávno pri rozhovore pre Omédiách.com, včera zmenu financovania riešila Rada RTVS, ktorá mu vyjadrila podporu. Aktuálne RTVS spustila kampaň s koncesionárikom. Zmeny musí schváliť parlament.

 

Za systemové riešenie považuje zvýšenie poplatku za infláciu za posledných 12 rokov, za či sľubuje spustenie tretieho programu, ktorý nebude výlučne športový, prípadne ďalšie programové služby. V súčasnosti je výška poplatku 4,64 eura. "Keby mal poplatok v sebe infláciu, dnes sme na 6,95 eura. Nehovorím, že je to suma, ktorú navrhujem, hovorím, že keby mal poplatok v sebe infláciu, dnes sme na sume 6,95," povedal podľa TASR na rade Mika.

Odporúčame aj: Všetko o platení koncesionárskych poplatkov

Václav Mika pre Omédiách.com o tom ako a prečo chce zmeniť financovanie RTVS

V minulosti ste hovorili, že RTVS potrebuje zvýšiť koncesionárske poplatky, ale že divák musí pocítiť zlepšenie, aby vedel, za čo platí. Nastal už ten čas?

Ten čas nastal pred 10 rokmi. Sme v unikátnej situácii, keď na Slovensku 12 rokov neboli zvyšované koncesie. Nepoznám veľa poplatkov, ktoré by nezohľadňovali mieru inflácie a valorizácie za tak dlhé obdobie. Za to isté obdobie sme stratili ostatné tipy príjmov, najmä príjmy z reklamy. Vlastné príjmy dnes predstavujú len 3 percentá príjmov. Za ten čas sa znížili príjmy z poplatkov, kvôli rozšíreniu oslobodených. Dôchodcovia platia polovicu, a ďalšie státisíce ľudí neplatia nič, lebo sú zo sociálnych a zdravotných dôvodov oslobodení, čo považujem za prirodzené.

Ale máte zmluvu so štátom, na základe ktorej prichádzajú do RTVS ročne milióny eur?

Zmluva so štátom nám pomáha. Ale keď to zoberiem, koľko nám dáva zmluva a koľko sme bilančne stratili, tak sme niekoľko desiatok miliónov eur v mínuse.
Máme 97 príjmov bez DPH a všetky naše výdavky sú s DPH, ktoré musím zaplatiť. Je to neriešiteľný problém. Nie je to nijako kompenzované a poklesom vlastných príjmov, ktoré boli prirodzene s DPH, je tento dopad ešte vyšší, čo predstavuje sumu takmer 10 mil. eur.
Náš poplatok je de facto najnižší v Európe, nebol 12 rokov zvyšovaný, nebol valorizovaný a je to náš hlavný príjem. Iné príjmy, ktoré sme stratili, neboli kompenzované, tak ten deficit je vysoký. Musím povedať, že napriek tomu sa nám darí fungovať v normálnom režime, ale dlhodobé fungovanie týmto spôsobom je neudržateľné, čo potvrdila aj Rada RTVS už pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok.

Ako si predstavujete financovanie RTVS?

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov nie je jedinou možnosťou. Operátori majú povinnosť šíriť RTVS bezplatne, keď máme 90 percent domácnosti, ktorí prijímajú takýmto spôsobom signál. Ľudia platia operátorovi v balíku, ale nie za vysielanie RTVS. Čiže jediné, čo má platiť divák je poplatok nám, teda koncesie. Aktuálnym príkladom manipulácie s programom RTVS je že konkrétny operátor ponúka špeciálny balík zápasov z MS v hokeji, ktoré vysiela RTVS a táto konkrétna ponuka je v HD balíku za 9,90 Eur. Pritom, my tieto práva kupujeme a exkluzívne vlastníme a operátor si pýta za HD cenu vyššiu, ako je náš mesačný, koncesionársky poplatok za celý program rozhlasu a televízie dovedna. Je to absurdné? Prirodzene to budeme riešiť lebo podľa nás to nie je ani v súlade s legislatívou.
RTVS čaká ešte mimoriadny záväzok. Ak chce byť Slovensko usporiadateľom veľkých športových podujatí, musí mať broadcastera, teda vysielateľa, ktorý dokáže poskytnúť signál a dostať ho do celosvetovej siete. V tomto je RTVS nezastupiteľná inými vysielateľmi a organizáciami.
Ak sa nebudeme snažiť o zmenu financovania, nebudeme môcť jednoducho vysielať ambiciózne, vo väzbe na záujmy našich divákov a poslucháčov. Rozvoj a rast RTVS bez zmeny nie je možný a ani súčasný stav nepovažujem za dlhodobo udržateľný.