Print this page

Mika chystá nový kanál. Športová Trojka to nebude

„Sme pripravení spustiť tretí program," povedal šéf RTVS Václav Mika, ktorý chce ponúknuť Trojku ako protislužbu za zvýšené koncesionárske poplatky.

 


Tretí program je pre RTVS a plnenie jej zákonných povinností podľa Miku nevyhnutnosť. RTVS taký program potrebuje, no dovoliť si ho nemôže. Podľa Miku sú totiž príjmy celej RTVS (TV aj rozhlas) na úrovni samotnej STV v roku 2007. Navrhuje zmenu financovania, ktorého súčasťou by podľa neho malo byť aj zvýšenie koncesionárskych poplatkov a to aspoň o výšku inflácie za posledné desaťročie.

Odporúčame aj: Mika chystá zvýšenie koncesionárskych poplatkov

Nový tretí program by síce vysielal šport, ale nebol by čisto športový program.

Šlo by o športovo-spravodajskú plnoformátovú programovú službu. Na tomto programe by bol priestor na všetok šport, ktorý RTVS vysiela, televízia by však bola zameraná aj na spravodajstvo a výrazný priestor by tvorili relácie zamerané na zdravý životný štýl.

Čaká, že podporu nebude mať len od fanúšikov športu, ale aj ďalších skupín divákov - intelektuálov, milovníkov dokumentov na Dvojke, klubových filmov, talkshow, ale aj od rodín s deťmi, pre ktoré je na Dvojke vytvorené pravidelné detské podvečerné pásmo.

Vznikom tretieho programu sa všetok šport, ktorý sa v súčasnosti vysiela hlavne na Dvojke a občas na Jednotke, presunie na nový program.

Odporúčame aj: Kompletný prehľad vysielania MS vo futbale 2014 na RTVS

RTVS podľa Miku už nebude musieť riešiť neustále sťažností, prečo sa nevysiela napríklad pravidelná relácia pre deti. „Trojka prinesie stabilizáciu programovej štruktúry Jednotky a Dvojky. Vytvorí sa väčší priestor pre menšiny, detského diváka, regióny, náboženské relácie, folklór." Pri Dvojke hovorí o dramatickom zvýšení vlastného obsahu pre výberového diváka, minority a špecifické cieľové skupiny.

STV už tretí program mala. Trojka ako výlučne športový program vznikla 8. augusta 2008 spolu so štartom letných olympijských hier v Pekingu. Na tomto okruhu vysielal šport prostredníctvom satelitu, DVB-T (vo verejnoprávnom multiplexe) a v sieťach káblových televízií. Pre nedostatok financií bol program pozastavený 30. júnu 2011.