Print this page

RTVS natáča výpravnú rozprávku Láska na vlásku

Nakrúcanie je v plnom prúde. Rozprávka, v ktorej hrá princeznú známa speváčka Celeste Buckingham, sa natáča na viacerých slovenských hradoch.

 

 


RTVS po približne 13 rokoch natáča opäť celovečernú rozprávku, posledný celovečerný film pre deti a mládež bol Sokoliar Tomáš. Veľkovýpravná slovenská filmová rozprávka Láska na vlásku sa nakrúcala aj na Oravskom zámku, v Zuberci, na Nitrianskom hrade a v dedinke Dražovce. Filmová premiéra bude v októbri, pričom rozprávka sa objaví neskôr aj na obrazovke RTVS. Princenú Beatrix stvárni Celeste Buckingham, kráľa Tomáš Hanák, Ceremoniálom je Karol Čálik, Starý Medikus je Dušan Kaprálik.

Láska na vlásku vzniká v koprodukcii spoločnosti JMB Film & TV Production, producentom je Milan Stráňava. Autorom scenára a režisérom je Mariana Čengel Solčanská.

O čom bude Láska na vlásku:
Kováčov syn Tomáš je sústavne nespokojný, chcel by byť niečím viac, učiť sa písať a čítať a vidieť svet. Keď mu hrozí sobáš s Hanou, jednoduchým dievčaťom od susedov, vezme nohy na plecia a zamaskovaný v skupine komediantov príde na kráľovský hrad. Pripletie sa do cesty korunnému princovi Matejovi. Matej je osamelý, každý jeho krok sledujú dvorania, deň má zložený iba z povinností. Princ vidí v chlapcovi šancu, na jeden deň si vyskúšať, aké je to byť obyčajný chlapec. Vymenia si šaty a zistia, že vyzerajú tak rovnako, že ich nik nerozozná. Výmena sa im obom pozdáva, ale iba do času, kým princ na druhý deň ráno nedokáže presvedčiť stráže, že je skutočný následník trónu. Nezostane mu nič iné, ako pokúsiť sa vyhľadať Kováča a presvedčiť ho, aby mu dosvedčil, že ten, ktorý je v paláci, je v skutočnosti jeho syn. Po ceste stretne krásnu Hanu a zachráni ju pred zbojníkmi. Kováč jeho rečiam o akejsi výmene neuverí a čudné reči pripíše na vrub silnému úderu do hlavy pri potýčke so zbojníkmi. Starý komediant zasa pomôže na hrade falošnému princovi zhostiť sa úlohy dočasného náhradníka. A to sa skutočne začne Tomášovi dariť, najmä po tom, čo sa na prvý pohľad zamiluje do osamelej princeznej Beatrix.
Obom chlapcom sa nový život páči, Tomáš je konečne sám, jediný dôležitý, môže tráviť čas učením, tancom a šermom a Matej má konečne bratov, slobodu, môže pracovať a byť s Hanou. Po čase si však začnú uvedomovať, že život v lži ich šťastnými nespraví. Chlapci sa vďaka výmene naučia priateľstvu, pokore, pracovitosti a objavia skutočné hodnoty života a lásky.

Hlavné postavy a obsadenie
Tomáš/Matej - Samuel Spišiak
Kováč - Milan Bahúl
Matka - Anikó Vargová
Dorotka - Miška Javorčeková
Vezír - Jozef Domonkoš
Kráľ - Tomáš Hanák
Princezná Beatrix - Celeste Buckingham
Ceremoniál - Karol Čálik
Starý Medikus - Dušan Kaprálik
Učenec, Hvezdár - Tomáš Matonoha

Foto: RTVS (Erik Eržin)

Odporúčame aj: RTVS chystá vlastný seriál Druhá šanca, poznáme podrobnosti