Print this page

Mika nechápe pokutu za Hurvínka v češtine

Šéf RTVS Václav Mika je prekvapený z pokuty za večerníček s názvom Hurvínkův rok v češtine.


"Toto rozhodnutie je v kontexte nášho slovenskom trhu mimoriadne zvláštne. Pokrytie nášho trhu stanicami, ktoré vysielajú v českom jazyku nielen rozprávky, ale celý obsah, je veľmi vysoké, "povedal Mika pre český web novinky.cz.

Mika považuje za logické a správne, ak RTVS vysiela rozprávky a formáty pre mládež v slovenčine. "Je to naša misia a dlhodobá stratégia. Domnievam sa však, že odvysielaním jednej rozprávky v českom jazyku, najmä pokiaľ ide o Hurvínka, ktorý je kultový, táto stratégia zostala zachovaná, "dodal pre novinky.cz Mika.

Podrobnosti: RTVS dostala pokutu za Večerníček Hurvínkův rok

RTVS dostala pokutu 165 eur. Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu odvysielaním večerníčka s českým dabingom RTVS porušila povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku.

Väčšina detí na Slovensku je zvyknutá na češtinu na obrazovke. Detské programy ako Mini Max, Jim Jam a podobne vysielajú rozprávky väčšinou v češtine. Mika sa v tejto súvislosti pýta: "Ak urobíme takýto malý precedens, je otázkou, či je táto sankcia na mieste."