Pomohla RTVS dokumentom Špióni scientológie v kampani Ficovi?

Print this page

Pomohla RTVS dokumentom Špióni scientológie v kampani Ficovi?

„V kontexte prebiehajúcej antikampane voči Kiskovi, obviňovanému z príslušnosti k sekte scientológov, je možné diskutovať o pohnútkach vysielateľa zaradiť program kritický voči scientológii štyri dni pred voľbami, pretože takýto krok vysielateľa tak vyznieval v Kiskov neprospech," píše kancelária rady.

 

 

Potom, ako RTVS zaradila len pár dní pred prezidentskými voľbami do vysielania reprízu dokumentu Špióni v službách scientológie, na licenčnú radu prišlo viacero sťažností na RTVS.

Podľa sťažností zaradenie dokumentu „pred druhým kolom volieb bolo účelové, pretože jednou z ústredných tém kampane bolo obvinenie jedného z kandidátov z príslušnosti k scientologickej sekte. Verejnoprávny vysielateľ, platený z poplatkov všetkých koncesionárov, zaradením programu zvýhodnil protikandidáta a neoprávnene tak zasiahol do prezidentskej kampane." Odvysielaním dokumentu poukazujúceho na riziká a nebezpečenstvo spojené so scientológiou vysielateľ podľa sťažovateľov zasiahol do predvolebnej kampane v prospech kandidáta Roberta Fica a neprospech Andreja Kisku.

Rada na svojom poslednom zasadnutí označila sťažnosť za neopodstatnenú.

Odporúčame: Mika: Som rád, že sme scientológov odvysielali

„Domnievame sa, že namietaný program nie je možné považovať za súčasť kampane ani jedného z kandidátov pred druhým kolom prezidentskej voľby... Obsah posudzovaného dokumentu nijakým spôsobom priamo či nepriamo nepoukazuje na slovenské prezidentské voľby a kandidátov v týchto voľbách a nemožno ho vnímať ako kampaň, teda činnosť v prospech voľby niektorého kandidáta," píše kancelária rady v podkladoch na rokovanie.

Odporúčame aj: RTVS si mohla dokument o scientológoch odpustiť

Zároveň však píše, že "v kontexte prebiehajúcej antikampane voči Kiskovi obviňovanému z príslušnosti k sekte scientológov, resp. zo stykov so scientológmi, je možné diskutovať o pohnútkach vysielateľa zaradiť predmetný program kritický voči scientológii štyri dni pred voľbami, pretože takýto krok vysielateľa tak vyznieval v Kiskov neprospech. Prípadný úmysel vysielateľa zasiahnuť do kampane v prospech Kiskovho protikandidáta Fica však nedokážeme preukázať."