Print this page

Rada rozhodla, či TA3 napomáhala Ficovi v boji proti Kiskovi

Zásahy TA3 do tlačoviek Kisku a Fica rada nepovažuje za problém.

 

 
Licenčná rada na poslednom zasadnutí riešila sťažností na TA3 a jej úpravy záznamov tlačových besied oboch prezidentských kandidátov. Z Ficovej tlačovky boli vystrihnuté nepríjemné otázky pre Fica a z Kiskovej ostali väčšinou len otázky novinárov, ktorí sa pýtali na scientológiu.

TA3 odvysielala záznamy tlačových besied oboch kandidátov na prezidenta, no v upravenej verzii. Televízia na takéto úpravy divákov neupozornila.

Podrobnosti: TA3 vystrihla nepríjemné otázky novinárov na Fica

Kancelária rady urobila podrobný monitoring, kde zistila:

Zostrih tlačovky Roberta Fica bol upravený tak, že z celkového počtu 21 otázok, bolo do zostrihu zaradených 8 otázok. 7 z nich sa venovalo priamo téme. Iba 1 otázka sa netýkala priamo tejto témy – išlo o otázku, ako Fico hodnotí volebný úspech R. Procházku.
Do zostrihov sa tak de facto (s výnimkou poslednej menovanej) dostali otázky spojené iba s témou scientológie. Z celkového počtu 5 otázok z priameho prenosu z TB, ktoré sa bezprostredne nevenovali téme scientológia (t.j. otázky či strana Smer-SD stála za distribúciou letákov usvedčujúcich A. Kisku z úžery a z jeho prepojenia na sektu scientológov a či bol R. Fico v konšpiračnom byte spomínanom v kauze Gorila) nebola do zostrihu zaradená žiadna z nich.

Zostrihy z TB Andreja Kisku bol upravený tak, že z celkového počtu 28 otázok bolo do zostrihu zaradených 18 otázok. 13 otázok sa venovalo scientológii, 1 sa pýtala, či A. Kiska chce osloviť aj maďarských voličov, ďalšia či využije aj ponuku billboardov neúspešných kandidátov, 3 sa týkali trestného oznámenia - kedy ho podá a ako bude vyzerať.
V zostrihoch nebola otázka na reakciu Kisku na referendum na Kryme, otázka spolupráce s KDH v prípade jej avizovanej podpory Kiskovi v prezidentskej kampani, otázka vzťahu, resp. možného konfliktu medzi premiérom a prezidentom, otázka, či chce Kiska získať aj hlasy študentov študujúcich v Česku a otázky zisťujúce možnosti využitia zvyšného času do druhého kola prezidentských volieb.

Rada rozhodla, že zákon porušený nebol a sťažnosti sú neopodstatnené.

Kancelária rady, ktorá dáva odporúčania rade, do analýzy pre členov rady pred jej zasadnutím napísala: "Na základe uvedených zistení môžeme skonštatovať, že vysielateľ naozaj nezaradil do zostrihov niektoré otázky, ku ktorým sa Fico a Kiska na svojich TB vyjadrovali.
Sme si vedomí, že výber spravodajských tém, ich zaradenie a spracovanie je predovšetkým na slobodnom rozhodnutí vysielateľa. Výsledkom tohto rozhodnutia by však malo objektívne a nestranné informovanie. Dávame na zváženie Rady, či v prípade zostrihov TB Fica a Kisku boli odvysielané všetky relevantné informácie, resp. či vyššie spomínané spracovanie tlačových besied je dostatočné na skonštatovanie, že bolo objektívne a nestranné, t.j. či divák, ktorý nevidel priamy prenos z TB, dostal všetky relevantné informácie, aby si mohol vytvoriť svoj názor na prezentované témy.
Na základe uvedeného dávame na zváženie, či televízia TA3 odvysielaním zostrihov z tlačových besied odvysielaných dňa 18. 3. 2014 dodržala zákon."

Za neopodstatnenú označila rada aj sťažnosť na reportáž o scientológoch, ktorá sa vysielala v spravodajstve 26. marca. A rovnako. za neopodstatnené označila rada sťažnosti na odvysielanie tlačových besied Fica a Kisku 20. marca.