Print this page

RTVS odvysiela kontroverzný film o SNP. Odborník na povstanie ho odporúčal nevysielať Foto: SFÚ

V utorok večer odvysiela RTVS nový dokument Povstanie, ktorý vznikol podľa predlohy historika Martina Lacka. Kontroverzný historik bude aj hosťom diskusie Večera s Havranom.

 

 

RTVS zaradila medzi relácie, ktoré vysiela v súvislosti s SNP aj nový dokument Povstanie Slovensko 1939 – 45. Dokument vznikol za podpory Audiovizuálneho fondu aj z peňazí zo zmluvy so štátom. Režisér Vladimír Štric ako námet použil knihu Martina Lacka Slovenské národné povstanie 1944. Lacko, ktorý písal aj scénar pre film, pracuje pre ÚPN a ako sa píše na stránke  „podal pomocnú ruku" kontroverznej stránke 29august1944.sk, ktorá velebí Slovenský štát a spochybňuje SNP a ktorou sa zaoberá  polícia. Stránka označuje začiatok SNP za čierny deň slovenského národa a partizánov za vrahov. Proti obsahu stránky vydali spoločné stanovisko Historický ústav SAV, Vojenský historický ústav a Múzeum SNP. Na stránke je podľa nich množstvo údajov, ktoré falšujú a skresľujú históriu.

"Sedemdesiate výročie SNP podnietilo zvýšenú iniciatívu profesionálnej historickej obce vo výskume a interpretácii vrcholnej fázy protifašistického odboja na Slovensku ako organickej a rešpektovanej súčasti celoeurópskej antifašistickej rezistencie. Toto výročie sa však opäť stalo príležitosťou aj na prezentovanie ideologických a politických snáh, ktoré po obsahovej i formálnej stránke hrubo deformujú a primitívne očierňujú jednu z najvýznamnejších udalostí moderných slovenských dejín," píšu v stanovisku.

Stanislav Mičev, šéf Múzea SNP robil posudok k dokumentu. Podľa Pravdy odporúčal RTVS, aby film nevysielala. Zároveň zamietol žiadosť, aby jeho meno či Múzeum SNP režisér zverejnil v záverečnom poďakovaní. „Dokumentárny film Povstanie. Slovensko 1939 – 1945 nazerá na SNP aj optikou, ktorá môže vyvolať diskusiu. Sme však presvedčení, že jednou z úloh verejnoprávneho média je poskytovať priestor aj takýmto názorom, práve preto bude v bezprostredne nadväzujúcom diskusnom formáte Michala Havrana o SNP oponentom Martina Lacka riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev," povedal pre Omédiách.com Juraj Kadáš, hovorca RTVS.

Aktualizácia 22:50: Moderátor a tvorca relácie Michal Havran pre Omédiách.com povedal, že relácia nesúvisí s dokumentom ani prítomnosť Lacka v diskusii. "Prítomnosť Martina Lacka nesúvisí s filmom, ale s našou snahou porozumieť aj takým názorom a pohľadom, s ktorými nesúhlasíme," povedal Havran.

 

Diskusná relácia sa už predtáčala. Mičev pre Pravdu povedal, že o tom, že hosťom diskusnej relácie bude aj Lacko, sa dozvedel až na mieste.

Režisér Vladimír Štric v reakcii pre Pravdu povedal, že na knihe Lacka sa mu páčilo, "že autor písal o SNP veľmi podrobne, bez prehnaného rešpektu." Podľa jeho slov scenár sa dočkal troch ďalších verzií, pričom jeho výsledná podoba je diametrálne odlišná od pôvodnej.

Po filme odvysiela RTVS diskusnú reláciu aj o filme Večera s Havranom.