Print this page

Nový štátny tajomník poslal redaktorke Markízy pobúrený list Reprofoto Markíza

Nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva je známy z reportáže Markízy o bielení zdravotných záznamov, keď omylom poslal mail namiesto hovorkyni redaktorke. Tá o tom pripravila reportáž a on minulý rok zverejnil pobúrenú reakciu.

 


Novým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva sa dnes stal Radoslav Čuha, doterajší riaditeľ prešovskej nemocnice, ktorý sa objavil minulý rok v kauze bielenia záznamov v prešovskej nemocnici.

 

Markíza pred rokom odvysielala reportáže o prípade pacientky, ktorá na následky pôrodu trpela vyše dvoch rokov. Televízia sa zaujímala, ako nemocnica a kompetentní prípad prešetrili. "Hlavný dôkaz, záznam o jej pobyte na oddelení, však nemocnica zmanipulovala. Údaje niekto prelepil," informovala redaktorka Markízy Barbora Demešová v príspevku.

„Nemocnica nám v piatok manipuláciu priznala, no vyhla sa otázke o potrestaní vinníkov. Dnes sme teda hovorkyni písali znova. Namiesto zaslania pravdivej odpovede jej ale riaditeľ kázal mlčať a neskôr sa z toho vyvliecť klamstvom, že bola chorá, či na dovolenke," povedala v redaktorka.

Viac sa dočítate: Šéf nemocnice sa sekol, redaktorke poslal nesprávny mail

Redaktorka Barbora Demešová v Televíznych novinách informovala aj o mailovej správe určenej pre pre hovorkyňu, ktorú však Čuha omylom poslal redaktorke: „Nechceme reagovať a ani nereagujte nijako, prosím. Vy sa z toho vyvlečiete, že ste PN, či dovolenka," napísal v správe, ktorá mala byť adresovaná jeho hovorkyni Renáte Cenkovej.

Čuha bol reportážou pobúrený a Demešovej vtedy poslal otvorený list, kde kritizoval, ako reportáž spracovala a že nepoužila jeho celé stanovisko. Pred rokom denník Sme napísal, že Čuha sa dostal do parlamentu vďaka hlasom z dvoch osád.

Viac na: Otvorený list riaditeľa nemocnice redaktorke (v plnom znení)

„Odkaz nenavádzal hovorkyňu na utajovanie ani skresľovanie (podľa Vás klamanie) akýchkoľvek faktov a už vôbec ju nenútil klamať ako ste to nepravdivo odvysielali. Ďalšia časť mailu hovorí o skutočnosti, že predmetné neodpovedanie sa nebude personifikovať na osobu hovorkyne, nakoľko táto je už štvrtý týždeň hospitalizovaná. Svoju neprítomnosť v práci počas hospitalizácie riešila dovolenkou a následne práceneschopnosťou. Slová o tom, že sa „z toho vyvlečiete" boli kolegiálnym slangom, keďže hovorkyňa nemocnice vykonáva svoju pracovnú činnosť vysoko profesionálne, výsostne ústretovo a kolegiálne voči zástupcom médií, čoho dôkazom je aj jej zapájanie sa do pracovného procesu z nemocničného lôžka," napísal riaditeľ.

Čuha na stoličke tajomníka nahradil Viliama Čisláka, ktorý je od štvrtka ministrom zdravotníctva, po odvolanej ministerke zdravotníctva, ktorá padla aj vďaka reportáži Demešovej.

Viac: Po kauze, na ktorú upozornili novinárky, končí Zvolenská aj Zmajkovičová

Čuha bol šéfom prešovskej nemocnice od roku 2012, predtým bol riaditeľom v sieti Nemocníc Svet zdravia, ktoré patria pod Pentu.