Ktoré rozprávky sa oplatí vidieť na Štedrý deň?

Ktoré rozprávky sa oplatí vidieť na Štedrý deň? Foto: RTVS

Na Štedrý deň 24. decembra je v ponuke televízií prevaha rozprávok a rodinných filmov o Santa Clausovi, či hľadaní Vianoc. Medzi nimi sú klasické československé rozprávky ale aj nová slovenská rozprávka Láska na vlásku, či prvý oscarový animovaný film z dielne štúdia Walta Disneyho je Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1938.

 

 

Večer RTVS odvysiela na Jednotke vlastnú rozprávku Láska na vlásku. Režisérkou a scenaristkou je Mariana Čengelová-Solčanská.

Rozprávkový príbeh je inšpirovaný románom Marka Twaina Princ a bedár. Princ Matej ktorý žije na hrade sa má oženiť s princeznou Beatrix, ktorú nepozná. Matej využije náhodné stretnutie s tulákom, kováčovým synom Tomášom - jeho dvojčaťom. Chlapci si vymenia šaty a dohodnú sa, že si na jeden deň vyskúšajú život toho druhého. Na druhý deň je všetko inak.
Rozprávka už mala premiéru v kinách, vyniká výpravnosťou a kostýmami, no prvé recenzie a reakcie boli rozpačité. V rozprávke hrá v hlavnej úlohe Samuel Spišák, speváčka Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Judit Bárdos.

Rozprávkový výber z ponuky televízií 24. decembra:

Markíza

12:15 Císařův pekař 1951, réžia M. Frič, hrajú: J. Werich, M. Vášová, N. Gollová.
13:35 Pekařův císař Dvojdielna historická komédia o starnúcom cisárovi Rudolfovi II., ktorý sa namiesto plnenia vladárskych povinností snaží odhaliť tajomstvo umelej energie, ktorá by dokázala oživiť legendárneho Golema. V hlavnej dvojúlohe sa predstavil nezabudnuteľný Jan Werich.
18:10 Perinbaba 1985, réžia J. Jakubisko, hrajú G. Masina, T. Hoesl, P. Vančíková, S. Valentová, P. Mikulík. Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov režiséra Juraja Jakubiska.
20:00 Tři oříšky pro Popelku (vo vynovenej HD kvalite), ČR-Nemecko, 1973, réžia V. Vorlíček, hrajú: L. Šafránková, P. Trávníček, V. Menšík.

 Foto: SFÚ

Odporúčame aj: To najlepšie zo slovenského filmu počas sviatkov

Jednotka

07:55 Trpaslíci - päťdesiat minútový VIANOČNÝ ŠPECIÁL plný pesničiek, vianočnej nálady
16:05 Kubo, 1965, réžia: Martin Ťapák. Televízna inscenácia klasickej slovenskej veselohry J. Hollého.
17:20 Sokoliar Tomáš, SR 2000, réžia: Václav Vorlíček. Film nakrútený na motívy románu J.C.Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať.
19:00 Láska na vlásku, SR 2013, Mariana Čengelová. Rozprávkový príbeh inšpirovaný románom Marka Twaina Princ a bedár.

JOJ

12:50 PREMIÉRA: Nekonečný príbeh (The Neverending Story), Nemecko-americký fantazijný dobrodružný film (1984). Malý Bastien, ktorý žije po matkinej smrti iba s otcom, je obdarený veľkou fantáziou. Jedného dňa ukradne v starom kníhkupectve záhadnú knihu, ktorá ho mimoriadne fascinuje. Schová sa na povale školy a začne čítať. Kniha rozpráva o nebezpečenstve, ktoré hrozí krajine Fantázia a jej neobyčajným obyvateľom. Kniha čoraz väčšmi vťahuje do seba svojho čitateľa a Bastien, aby pomohol zachrániť ríšu Fantázie, sa napokon stane súčasťou jej Nekonečného príbehu.
15:45 Snehulienka a sedem trpaslíkov - americká animovaná rozprávka (1937) . Prvý celovečerný animovaný príbeh v histórii kinematografie odštartoval v roku 1937 celosvetovú slávu Walta Disneyho a jeho štúdia, keď jedného veľkého a sedem malých Oscarov.


18:35 Doba ľadová: Mamutie Vianoce - americká rodinná animovaná komédia (2011).
20:55 Doba ľadová 2 - americká animovaná komédia (2006).

ČT
11:30 Tři veteráni - filmová rozprávka podľa Jana Wericha (1983). Hrají: R. Hrušínský, P. Čepek, J. Somr, V. Skalská, J. Satinský, Z. Svěrák, M. Kopecký, L. Lipský a další. Scénář Z. Svěrák a O. Lipský
14:40 Šíleně smutná princezna - Československo, 1968, Helena Vondráčková a Václav Neckář v hudobnej rozprávke o láske dvoch kráľovských potomkov.
19:00 Princezna a písař - nová česká rozprávka 2014. Dobrodružná romantická rozprávka. Hrajú: M. Ruml, M. Timková, J. Bartoška, M. Kramár, P. Nárožný, N. Lichý, J. Hána, R. Kalvoda.