Print this page

Licenčná rada riešila 10 podnetov za Pod lampou. Pokuta bola len za jednu Archív Š.H.

Jedným z hlavných dôvodov, ktorými argumentuje RTVS, prečo nechce mať Hríbovu reláciu v súčasnom prevedení, je hrozba pokút. Tých však v skutočnosti veľa nebolo.

 


„RTVS si nemôže dovoliť uzatvoriť zmluvnú spoluprácu so spoločnosťou, ktorá vytvára konkrétny formát spôsobom, ktorý na seba opakovane viaže riziko sankcií a pokút," píše vo vyhlásení RTVS.

 

Nie je žiadnou novinkou, že pri investigatívnych reláciách alebo zásadných diskusiách je riziko žalôb väčšie ako pri publicistických reláciách ako je Smotánka či Reflex.

Napriek tomu, finančná pokuta za Pod lampou bola od roku 2011, od kedy sa v tejto podobe v RTVS vysiela, len jedna.

Podľa predsedu Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloša Mistríka relácia Pod lampou nemala pokút ani tých nefinančných. „Treba povedať, že počas celého vysielania relácie Pod lampou v RTVS bola našou Radou uložená iba jedna finančná sankcia," povedal Mistrík.

Šlo o reláciu z roku 2011 na tému Kauza Cervanová, pokutu potvrdil aj Najvyšší súd. Hríb aj RTVS s pokutou nesúhlasili. Lampe sa vtedy vyčítalo, že v reláci neboli prítomní sudcovia. Hríb ich pozval, no oni do relácie neprišli.

Mistrík pripomína, že rada dostala podnety na 10 ďalších vydaní relácie, a za tie Rada neuložila ani jednu finančnú sankciu. „Ako neopodstatnené sme z nich posúdili sedem podnetov, upozornenie na porušenie zákona dostala RTVS raz. Dvakrát bola uložená povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona," povedal Mistrík, podľa ktorého úlohou RTVS bolo komunikovať to s tvorcami Lampy. „Zrejme však komunikácia z obidvoch strán zlyhala a teraz sa to musí riešiť takýmto spôsobom," povedal Mistrík.

Odporúčame aj: Hríb: Dnešným zákerným rokovaním Mika definitívne pochoval a zabil Lampu

Hríba na stretnutí v RTVS informovali o hrozbe ďalšej sankcie, za reláciu Pod lampou vo výške 150 tisíc eur. Nie je to však pokuta od rady, ale hrozba zo súdneho sporu za náhradu nemajetkovej ujmy za zásah do práv na ochranu osobnosti.

Ide o reláciu z roku 2011, v ktorej bol ako hosť vtedajší prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak. Rada o relácii rozhodla, že nebola pri nej dodržaná objektívnosť a nestrannosť, za čo dostala RTVS ako sankciu povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona. V súvislosti s touto reláciou je vedený aj súdny spor.

Podľa Mistríka prípadným zrušením Lampy môže vzniknúť určité vákuum. „RTVS dnes zjavne nedokáže ponúknuť verejnosti všestranne akceptovanú mienkotvornú diskusnú reláciu. Hrozí nám, že sa takýto formát marginalizuje, alebo ho postupne nahradia diskusie s mediálnymi hviezdami a hviezdičkami," povedal predseda.